TA NJOHIM MË MIRË SHKRIMTARIN, RUDI BERISHA

0
423

Shkruan Prof. Zymer Mehani

Rudi Berisha është njëri ndër shkrimtarët e rinj bashkëkohor të letërsisë shqipe. U lind më 25 janar 1982 në Prishtinë. Merret me shkrime të ndryshme, si me poezi, tregime, publicistikë, redaktime, recensione etj. Jeton dhe punon në Prishtinë.
Rudi Berisha është autor i këtyre veprave letrare:

1. “Foleja e Dashurisë”, poezi, 2007;
2. “Dallëndyshja e lirisë”, poezi, 2008;
3. ” Kohë e përflakur”, poezi, 2010;
4.”Të gjithë një fole Shqipëri”, | Grup autorësh | poezi, 2014;
5. “Adem Demaçi në faqet e historisë’ |Grup autorësh |,poezi, 2016;
6. “Zahir Pajaziti -Syri i lirisë”,| Grup autorësh |, poezi , 2016;

Rudi Berisha, themelues i Klubit Letrar “Zahir Pajaziti”

Z. Rudi Berisha ka themeluar Klubin Letrar “Zahir Pajaziti”, në Podujevë, më 22 prill 2009 dhe është kryetar i tij. Ky klub ka zhvilluar shumë aktivitete, akademi përkujtimore, manifestime letrare dhe botime librash.
Autori, këtyre ditëve vjen para lexuesve me vëllimin poetik :

1. “Rrugë pa adresë”, poezi, 2016

Përherë të parë pas luftës Rudi e nxori revistën letrare në Podujevë, ” Ringjallja “. Ai është edhe redaktor i saj.

Autori Berisha është botues i këtyre veprave:

1. “Ringjallja”, revistë letrare, 2010;
2. “Sytë e Diorit”, poezi, 2010;
3. “Rrugës së kombit”, poezi, 2010;
4. “Arbëria, toka jonë”, poezi, 2010;
5. “Tokë dardane”, poezi, 2010;
6. “Ëndrrat e mia”, poezi, 2011;
7. “Atdheu”, poezi, 2012;
8. “Ujku mbetet ujk”, poezi, 2012.

Rudi Berisha është redaktor në këto vepra:

1. “Atdheu”, poezi, 2012;
2. “Kush na e vrau shpirtin”, poezi, 2012; 3. “Sfidat e jetës”, poezi, 2013; 4. “Adem Demaçi në faqet e historisë’ |Grup autorësh |,poezi, 2016; 5. “Zahir Pajaziti -Syri i lirisë”,| Grup autorësh |, poezi , 2016;

-Rudi Berisha ka botuar shkrimet e tij në këto antologji:

1. ” 100 rrënjë të gjethit bohem”, poezi, 2012; 2. “Ujërat e dashurisë”, Bukuresht-Rumani, poezi, 2012; 3. “Ilaz Kodra e Antigona Fazliu”, poezi, 2014; 4. “Çamëri zemra ime”, poezi, 2014; 5. “Idealit të dëshmorit, Sejdi Krelani”, ese, poezi, 2015; 6.”Faqeve të pavdekësisë – për mësuesin Bafti Krasniqi”, poezi, 2015; 7. “Pena e lirisë”, Arif Shala, poezi, 2015; 8. ” Lulëkuqet e Lirisë { Çdo Shesh, një përmendore}, poezi, 2015.

Rudi ka botuar në këto revista dhe gazeta:

1. Në revistën letrare “Nositi”, Dardani, 2012; 2. Në Edicionin e Dytë, të mbajtur në Grykën e Karadakut “TREKËNDËSHI POETIK I PAQES”, 2012; 3. Në Edicionin e Tretë, të mbajtur në Grykën e Karadakut “TREKËNDËSHI POETIK I PAQES”, 2013; 4. Në gazetën “VLORA”, 2010; 5. Në gazetën “Shqipëria Etnike”, 2012; 6. Në gazetën ” Nacional”, 2014 / 2015.

Rudi publikoi shkrimet e tij në këto portale elektronike:

1.BotaPress. Info;
2.Struga Ekspres;
3.Zëri;
4.Standardi;
5.Gazeta Nacional;
6.PortAlb. MK;
7.Iliria TV;
8.In FOKUSI;
9.Pashtriku. Org;
10.Tetova. Sot;
11.Shqipëria e Bashkuar. Info;
12.Kosova NEWS;
13.Fakti Ditor;
14.Tradita;
15.Dritarja. Onlin;
16.Kanuni TV;
17.Fjala. Info

Rudi botoi në këta libra grup autorësh:

1. Ese dhe poezi kushtuar dëshmorëve të familjes Jashari. “Vijmë edhe një herë”, poezi-ese, 2012;
2. “Flakadani i Lirisë”, kushtuar Zahir Pajazitit, poezi, 2013;
3. “Të gjithë një fole Shqipëri”, poezi, 2014;
4. “Adem Demaçi – aromë atdheu”, poezi, 2014;
5. “Fli, Bir i Nënës, kushtuar Florim Rushitit – Kingjit, poezi, 2016.
6. “Adem Demaçi në faqet e historisë’ |Grup autorësh | poezi, 2016;
7. “Zahir Pajaziti -Syri i lirisë”,| Grup autorësh |, poezi, 2016;
8. ” Miratoci në rrugën e dritës”,| Grup autorësh |, poezi, 2016;

Rudi Berisha u shpërblye me mirënjohje:

1. Nën patronazhin e kryetarit t ë Komunës së Klinës, z. Sokol Bashota, në manifestimin e katërt me radhë ” Ora e Tahir Deskut ” i ndahet vendi i parë për poezinë e lexuar në orën letrare, Klinë, 07 shtator 2012. ; 2. Festivali Ndërkombëtar për të Rinj ia ndau mirënjohjen për çmimin e tretë në poezi, Podujevë, 2012;
3. Festivali Kombëtar i Folklorit ” Lajmëtari i lirisë ”
ia ndau mirënjohjen për kontribun e dhënë në relizimin e festivalit, Podujevë, 2012;
4. Lidhja Ndërkobëtare e Poetëve, shkrimtarëve dhe artistëve ” Pegasi Kosova ” e shpall Rudi Berishën ” NDERI I LNPSHA ” Pegasi Kosova”, për kontributin e mirëfilltë dhe ngritjen e vlerave në lëtërsi dhe në kulturë, 2012.
5. Lidhja Ndërkobëtare e Poetëve, shkrimtarëve dhe artistëve ” PEGASI Kosova ” i ndau mirënjohje për meritat në Kongresin e Parë Ndërkombëtar ” Muza Poetike 2012 “me temën “’ Universaliteti i vlerave në letërsi dhe në artin bashkëhor “, Prishtinë, 2012;.
6. Kongresi Ndërkombëtar ” Muza Poetike ” Pegasi Vitrina, ” Universaliteti i vlerave në letërsi dhe në artin ” i ndau certifikat meritore për pjesëmarrje aktive në Kongresin e Parë Ndërkombëtar, për kontributin në debatin dhe mendimin navator për zhvillimin e një letërsie bashkëhore, për të qen present në sipërmarrje massive të progresit letrar, artistik, si dhe për universalitetin e vlerave dhe kuptimit novator, Prishitinë, 2012;
7. Në kuadër të shënimit të 100 – vjetorit të Shtetit shqiptar, Drejtoria për Kulturë, Rini dhe sport e Kuvendit Komunal të Malishevës e nderon më mirënjohje klubin letrar ” Zahir Pajaziti ” në Podujevë, falë punës së kryetarit Rudi Berisha, Malishevë, nëntor 2012;
8. Shoqata letrare ” Ndue Bytyçi ” nga Tirana, në festivalin ” Poetika mbarëkombëtare ” i ndau mirënjohje, Tiranë, 2012;
9. Turneu memorial “Rrahim Curri / Behar Begolli”, turneu XIII, organizohet për nder të Ditës së Çlirimit të Podujevës,
19 Qershor, i ndan mirënjohje për pjesëmarrje dhe kontribut, Podujevë, 2013;
10. Klubi Letrar Internacional ” Arif Shala “, Kanada – Kosovë, e shpalli Rudi Berishën ” Pishtar të diturisë’’.
Për stilin e tij të veçantë në krijimin e vargjeve, për kontributin e madh në organizimin e manifestimeve përkujtimore kushtuar dëshmorëve të UÇK-së, si dhe për ndihmën humanitare për t ‘iu falur të rinjve shqiptarë, hapsirë për të prezentuar shkrimet e tyre, si dhe për punën e palodhshsme në Klubin Letrar ” Zahir Pajaziti’’, Prishtinë; 11. Festivali Ndërkombëtar për të Rinj ia ndau mirënjohjen për çmimin e tretë në poezi, Podujevë, 2014;
12. Shoqata për Kulturë dhe Letërsi ” Tafil Kelmendi “, Malishevë, për pjesëmarrje në orën letrare tradicionale i ndan mirënjohje me rastin e shënimit të 15-vjetorit të rënies së dëshmorëve të kombit : Jahir Mazreku, Hysen e Maliq Sopaj, Malishevë, 2014;
13. Produksioni “ArtUniversal” e nderon me mirënjohje për kontributin e dhënë në fushën e letërsisë, për ruajtjen e vlerave të luftës çlirimtare dhe të dëshmorëve në vargje, Prishtinë, 2014;
14. Zëri i “Emigrantëve shqiptarë” në Itali e shpall ”
Hero Poet i Penës së Artë ” për stilin e tij të veçantë, për vargjet falura atdheut tone shqiptar. Për kontributin e dhënë për të radhitur në vargje poetike trojet Etnike shqiptare dhe për kontributin në vetëdijesimin e të gjithë popullit për të bashkuar trojet etnike në Një Shqipëri. Itali, 2014; 15.Radio-Ilirida e nderon me mirënjohje në shenjë falënderimi për bashkëpunim të frytshëm e korrekt me Radio – Iliridën, si dhe për kontribut të vaçantë në çëshjen kombëtare, Itali, 13 shkurt 2014;
16. Shoqëria Kulturore Artistike në Komoran i ndau mirënjohje për pjesëmarrje në manifestimin ” Ditët kulturore sportive “, në përkujtim të Xheladin Gashit – Komandant Plakut, Bushat, 20 mars 2015; 17. Familja Krasniqi e nderon me mirënjohje dhe e falënderon për kontributin e dhënë për mbështetjen në relizimin e librit me poezi për Bafti Krasniqin ” Faqeve të Pavdekësisë “, Prishtinë, 31 tetor 2015;
18. Familja Rushiti e nderon me mirënjohje dhe e falënderon për kontributin e dhënë për mbështetjen në relizimin e librit me poezi pët ” Florim Rushitin – Kingji ” Fli, Bir i Nënës’’, Prishtinë, 02 prill 2016 ;
19. Shoqata e Shkrimtarëve ” Naim Frashëri ” Malli poetik i Kovosë ( Kalaja e Harilaçit, Fushë – Kosovë ) e nderon më Mirënjohje për pjesëmarrje në manifestimin letrar ” Malli Poetik i Kosovë ” Fushë – Kosovë, më 04 gusht 2016
20. ABC-ja Poetike dhe ( Shtëpia e Kulturës – Shkup ), nën Organizimin e kryetarit z. Sami Sherifi, i ndan Mirënjohje për poezinë e lexuar dhe duke e vlersuar poezinë më vlera të larta, dhe duke e vlerësuar poezit e shkruara më vlera të larta dhe kombëtare. Shkup, 23 shtator 2016 21. Komuna e Kastriotit ( Obiliqit ), Drejtoria e kulturës, Rinisë dhe Sportit ” Vjeshta Poetike në Kastriot ” 100 – mijë poet për ndryshim i ndan Mirënjohje për pjesëmarrje dhe kontributin e dhënë në orën Letrare ” Vjeshta Poetike në Kastriot “. Më moton ” Poetët e Kastriotit apelojnë për paqe dhe drejtësi “. Kastriot, 27 shtator 2016.

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here