Shqiptarët i kanë humbur cilësitë e racës së lartë nga pushtimi osman, prandaj nuk dinë as të organizohen…

0
12549

Një përgjigje për një bashkëbisedues të pasqarueshëm në Facebook:

Ndricim Buzalli i shqetësuar jam për zhvillimet shqiptare, padyshim, por politika shqiptare, si rezultat i shitjes së interesave tek të tjerët, nuk është e përgjegjshme për zhvillimin produktiv të vendit. Prandaj populli shqiptar ka rënë në hall, se nuk po gjen zgjidhje. Për aq sa i kuptoj unë gjërat, raca shqiptare ishte racë e lartë indo-evropiane, ajo sot duhej të sillej të paktën si italianët (ose si grekët), sa i përket drejtimit dhe organizimit, mësimit nga përvoja dhe saktësisë në veprimet e sjelljen e përditshme. Por ne në fakt sillemi si racë e ulët e mesme, që shohim me madhështi racat e mesme të ulëta turko-arabe-beduine, që martohen edhe brenda familjes. Pse ka ndodhur kjo?

Sepse siç sqaron filozofi Gustave Le Bon në librin e tij “Psikologjia e racave dhe turmave” cilësitë e racave bien nga përzierja e racave të larta me ato të ulëta. Prandaj duke u nisur nga kjo, unë e quaj pushtimin turk 523 vjeçar fatal për uljen e cilësive të racës te shqiptarët. Turqit e dinin se jemi racë e lartë dhe na përdorën, për drejtues politikë e ushtarakë (edhe shtetin modern laik turk e themeloi një shqiptar, Kemal Ataturk), për gjuhëtarë (si Sami Frashëri, që bëri gramatikën e gjuhës turke) e për luftëtarë (si Gjergj Kastrioti, që më pas u ktheu shpatën atyre, se i pa sa racë e ulët janë), etj., por ata na rrënuan ne, duke na islamizuar, mohuar gjuhën e kulturën tonë për 523 vjet pushtim, duke na përçarë sipas fesë, duke na e përzier racën e duke na poshtëruiar në vazhdimësi – pasoja që i vuajmë edhe sot.

Tani ne edhe pse ka 104, vjet që turku ka ikur, nuk po mund të ngrihemi në cilësitë e racës. Sillemi si racë e ulët afër turmave të paorganizuara, duke u nisur nga ato përcaktime që bën Le Bon për këto raca. Psh. Le Bon thotë që “turmat e paorganizuara janë të paafta të nxjerrin liderë të aftë“. A po e shikon ti këtë te shqiptarët sot? “Nuk e respektojnë liderin e tyre“… A po e shikon edhe këtë sot te shqiptarët? Cilin lider shqiptar respekton ti, përveç Erdoganit turk, që disa shqiptarë janë gati edhe të japin jetën për të? Le Bon thotë gjithashtu se edhe “liderët që dalin nga turma, sapo dalin, ata nuk e respektojnë më popullin, turmën nga kanë dalë“… E tani po më thua ti se liderët shqiptarë kudo ku ndodhen, e respektojnë popullin e tyre? Në përgjithësi nuk e bëjnë, apo jo? Pra, ka disa karakteristika, që nuk po i përmend këtu të gjitha, që më bëjnë mua të kuptoj, se ne rrënimin e kemi marrë kryesisht nga pushtimi i gjatë turk e islami, që janë ndihmuar më pas edhe nga fqinjët, e sidomos nga paaftësia jonë për t’u organizuar.

Për të parë dallimin tonë me gjermanët, shiko nivelin e organizimit shtetëror gjerman, dhe krahasoje me tonin. Jemi pra racë ariane si ata, pse ne nuk sillemi e nuk i bëjmë punët si ata? Dhe sipas mendimit tënd, që nga ecja në rrugë e shqiptarëve si bagëti, e deri në krye të shtetit anarkik, me kë ngjajmë ne më shumë? Me gjermanët, apo me turqit? Dhe si mund ta ndryshojmë këtë realitet?

Unë i kam menduar e analizuar të gjitha këto, duke u bazuar mbi arsyetimet psiko-analitike të shoqërisë njerëzore, dhe mendoj se ka zgjidhje, por kjo merr kohë, shumë kohë, që ne të ngrihemi si komb. Ne nuk e kemi nisur ende atë rrugë, që mendoj se duhet të jetë:

1. Jo prirje fetare e iluzionare, irracionale e jo-produktive në shoqëri, që po ndodh sot, që 26 vjet, por
2. Prirje racionale drejt shkollimit, dijes, përfundimeve shkencore, punës e zhvillimit.

Këto shkurtimisht e më shkurtimisht i shkrova edhe ministres Harito, sa për dijeni, po e publikoj edhe këtu, pasi ajo me Edin po duan importimin e plehrave nga Italia, që të na e paraqesin atë si pastërti. Para disa ditëve publikova edhe një status, që po ta nisi më poshtë, për të kuptuar ti mendimet e mia për sistemin shqiptar, meqë po kujton se kemi komunikuar dy-tre herë bashkë, e të mbushet mendja në zgjuarsinë tënde sipërfaqësore, se më njeh mirë. Por unë bëj punën time dhe më duket disi e tepërt të sqaroj njerëz të pasqarueshëm tek e tek, se nuk ka njeriu as kohë ta bëjë këtë, apo jo? Madje unë bëj sqarime paksa më të gjata se duhet, me idenë se njerëzit që nuk i dinë mirë disa gjëra, mësojnë ose e krijojnë një ide më të qartë për realitetin…


… dhe një postim në Facebook:

SISTEMI SHQIPTAR ËSHTË NDËRTUAR KEQ – JO FUNKSINAL !

Sistemi është i ndërtuar gabim në Shqipëri në këto 26 vjet demokraci, që në fillim, sepse duhet një sistem i ekonomisë së tregut kur ndërtohet, t’i përgjigjet një logjike racionale të ekonomisë, fitimit e humbjeve, dhe dalja me fitim në fund – me llogaritë, fitimet e harxhimet e çdo gjëje, të çdo procesi. Edhe një deputet me dalë, kush ia financon fushatën? Në Amerikë ka sponzorë nga biznesi dhe para nga partia, po ashtu në Evropë, shpenzimet i mbulon partia. Po në Shqipëri, kush ta financon fushatën? Xhepi yt.

Pra, që të bëhesh deputet, ta zëmë, duhen minimalisht 200 mijë Euro. Kur del deputet, me një rrogë 1500 Euro në muaj për 4 vjet, sa fiton? 18 mijë Euro në vit, 72 mijë Euro në 4 vjet. Në një mandat, deputeti del defiçit pra 128 mijë Euro. Atëherë ku qëndron fitimi i deputetit? Tek shitja e influencave politike dhe tek korrupsioni. Pra, sistemi ynë politik është duke e kompromentuar që në fillim, figurën e përfaqësuesit më të lartë të popullit.

Marrim një mjek, dentisti fiton më shumë se ai. Se dentisti është privat e mjeku shtetëror, me rrogë të vogël. Në Gjermani, mjeku i familjes është privat. Pse nuk e bëjnë edhe këtu ashtu si në Gjermani? Pse nuk e bëjmë funksional? Një mjek me 20 vjet shkollë e punë të kualifikuar, kërkohet të shërbejë me 400-500 mijë lekë rrogë në muaj. Ndërsa tregëtari i gjethit ecën me X6 dhe shet edhe pordhë – kërkon edhe shërbim falas nga mjeku me 20 vjet shkollë. Ku ke parë kështu more, i zgjuari e i shkolluari, t’i shërbejnë budallës? Atëherë përse e bën shkollën? Kush janë ata hajvana, që i kanë ndërtuar këto sisteme absurde e jofunksionale?

Ai që i ndërton këto sisteme kështu, i lë shtegun hapur korrupsionit e mosfunksionimit, rrënimit të shtetit. Kërkohet nga mjeku me dhanë jetën, ose me sakrifikua jetën e tij në varfëri, për këtë popull, pa pagesë! E thonë pastaj mjekët korruptohen e marrin para nën dorë. Po ti je duke tallë bythën more me ta! Nuk e ka fajin mjeku, por sistemi shëndetësor, që behet nga politikanë putana e të paarsyeshëm, që duan të tallen me mjekun e personelin e shërbimit mjekësor, etj. dhe nuk i marrin parasysh faktorët ekonomikë në një proces të caktuar. Duhet të merret parasysh, si të paguhet mjeku, që ai të ketë të ardhura të kënaqshme e të arsyeshme, si të paguhen punojnjësit e sistemit shëndetësor dhe si të sigurohet teknika e nevojshme e shërbimit shëndetësor, që gjërat të funksionojnë sipas një logjike të arsyeshme ekonomike.

Kështu në mënyrë racionale, duhet të vlerësohet gjithçka në këtë vend, për të llogaritur fitimet e humbjet në një proces ekonomik, që kur të bëhet një strukturë shtetërore, ajo duhet t’i përgjigjet logjikës së ekonomisë së tregut, fitim – humbje, ku rezultati prej punës e produktit në fund, duhet të dalë gjithmonë me fitim. Ndryshe nuk ka sistem në botë, që ekziston pra, po nuk qe fitimi brenda! Mos të ushqejmë kot iluzione…

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here