Shkencëtaret kanë gjetur zgjidhjen që ndalon dhe kthen mbrapa procesin e plakjes.

0
1753

Dita e “të rinj përgjithmonë” është afër.

WeSpeakScience.com, 2 qershor 2015

Plakja është një proces i natyrshëm, edhe pse shumica e njerëzve “kanë frikë“ nga ajo.

Një citat thotë se metoda e vetme për të liruar veten nga plakja është duke e ri-interpretuar trupin tuaj dhe duke ngushtuar lidhjen midis besimit dhe biologjisë (një thënie nga Deepak Chopra)

Studimi i ri tregon se kjo nuk është e vetmja mënyrë për të ndaluar plakjen. Duket se shkencëtari tani kanë çelësin e rinisë së përjetshme.

Procesi i plakjes në vetvete ka tërhequr gjithnjë vëmendjen e shkencëtarëve dhe teori të ndryshme janë botuar, por ky studim i ri japonez duket të jetë diçka me të vërtetë e shenjtë në Mjekësi (për arsye se eksperimenti është bërë në qeliza njerëzore). Më parë, nëntor 2010, Universiteti i Harvardit publikoi një studim në revistën “Nature” që tregon ndalimin e procesit të plakjes në minj. Shkencëtarët pretenduan të jenë një hap më afër për të kthyer mbrapsht procesin e plakjes pas rinovimit të organeve në minj të moshuar.

Me sa duket, ekipi japonez i Universitetit Tsukuba, nën udhëheqjen e profesor Hayashi e bëri këtë hap dhe vërtetoi se plakja e njeriut mund të vonohet apo edhe të kthehet mbrapsht, të paktën në nivelin më themelor të linjave të qelizave njerëzore. Fjala kyçe e çdo studimi të plakjes janë me siguri mitokondritë, të ashtuquajturat centrale elektrike të qelizave pasi ato prodhojnë energji gjatë një procesi të quajtur frymëmarrje qelizore.

Duke gjetur se rregullimi i dy gjeneve është i lidhur me mënyrën se si ne plakemi, ky studim i ri sfidoi teorinë më të populluar të plakjes – “teorinë mitokondriale e plakjes”.

Sipas kësaj teorie popullore (“Teoria mitokondriale e plakjes“) arsyeja e plakjes është defekti në qelizat mitokondriale, për shkak të mutacionit të akumuluar në AND-në e tyre.

Universiteti Tsukuba provoi se defektet nuk janë për shkak të mutacioneve në ADN, por që faktorët e jashtëm mund t’i shkaktojnë ato. Ata e panë se si mitokondritë ishin duke punuar në linjat e qelizave që rrjedhin nga të rinjtë, dhe krahasuar ato me linja qelizore që rrjedhin nga njerëz të moshuar. Ajo që ata gjetën ishte interesante. Nuk kishte dallime të dukshme në numrin e mutacioneve në ADN-në mitokondriale mes qelizave të vjetra dhe atyre të reja.

Ky zbulim i drejtoi shkencëtarët për të studiuar një formë tjetër të rregullimit gjenetik, formën epigjenetike, faktorët e së cilës (të tilla si shtimin e proteinave të caktuara në ADN-në mitokondriale) mund të krijojnë defekte që shkaktojnë shenjat e plakjes. Në këtë mënyrë – propozuan studiuesit – atëherë “kthimi” i linjave qelizore në qeliza burimore do të korrigjojë dhe do të fshijë këto faktorë epigjenetike. Kur ata e testuan këtë me linja qelizore nga të moshuarit, kjo është pikërisht ajo që ata gjetën. Në mënyrë, ajo dukej se kthente qelizat “e vjetra” në ato “të reja”.

Shkencëtarët kërkuar për gjene, që lidhen me defekte mitokondriale, të cilat mund të kontrollohen epigenetikisht. CGAT dhe SHMT2 janë gjenet që ata gjenden. Këto gjene kontrollojnë prodhimin e GLICINE-s, një aminoacid i veçantë. Shkencëtaret lyen me glicinë linjën qelizë të marra nga një 97 vjeçar për dhjetë ditë dhe pas dhjetë ditësh ata vërejtën se glicina restauroi aftësinë e mitokondrive për të prodhuar energji dhe përmbysi disa defekte lidhur me moshën. Kjo sugjeron se trajtimi me glicinë mund të ndryshojë defektet e lidhura me moshën në linja qelizore të njeriut.

Mbeten për t’u bërë analiza të mëtejshme për këtë teori, por ajo hedh dritë mbi të ardhmen.

Ku i dihet, ndoshta një ditë disa prej nesh do të mund të kenë mundësinë që të mos e “provojnë” procesin e natyrshëm të plakjes duke mbetur përgjithmonë të rinj. Edhe pse kjo gjë është pak e frikshme, vetëm duke menduar se ku të gjithë ata njerëz që do të jetonin përgjithmonë të rinj do të qëndrojnë.

REFERENCAT:

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/scientists-reverse-aging-human-cells-line
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150526085138.htm
http://www.gizmag.com/reversal-of-aging-human-cell-lines/37721/
http://www.gmanetwork.com/news/story/494634/scitech/science/fountain-of-youth-scientists-find-way-to-reverse-aging-in-human-cells

Anti-Aging: Japanese Scientists Tweak Genes To Reverse Aging Of Human Cells


http://www.tsukuba.ac.jp/english/

Në foto, Professor HAYASHI

LINI NJË KOMENT

Ju lutem, futni komentin tuaj!
Ju lutem, futni emrin tuaj këtu