Nikolin Guri – Nismëtari i parë i rrugës së Dukagjinit

1
1926

Kush është NIKOLIN GURI
Dërgoi për botim në gazetën ‘Fjala e lirë’

/Gjin Musa, gazetar.

Kush eshte djaloshi qe ngriti ne kembe burrat e Dukagjinit ?

Nikolin Guri ka lindur me 10.01.1990 ne lagjen Gurre te bajrakut te Shoshit.
Shkollen e ka mbaruar ne qytetin e Lezhes aty ku edhe banon prej vitesh pas shpernguljes nga Shoshi. Por siç shihet shperngulja per Nikolinin ka qenë vetem fizikisht, pasi mendja dhe zemra e tij jetojne perseri atje, ne alpet e bukura te Dukagjinit.
Por kur mendja dhe zemra punojnë bashkë normalisht qe vetem rrezultate te mira sjellin. Ky djalosh, ky patriot dhe atedhetar kohet e fundit ka qenë nder dukagjinasit me aktivë, duke u berë pjesë e çdo problemi qe ka kaluar dhe po kalon Dukagjini.

Per disa kohe Nikolini eshte marre me parandalimin e gjuetis se pa ligjshme te kafsheve te egra po edhe te gjuetis ne tersi pasi Shqiperia dhe malet tona jane ne nje gjendje kritike pasi dora vrastare nuk i ka kursyer aspakt kafshet e egra siç jane, ujku, dhelpra, lepuri, derri i eger dhe me e rendesishmja dhia e eger. Te gjitha keto benin nje shqetesim per Nikolinin ku ai bashkpunoj me disa shoqata te huaja per mbrojtjen e te gjitha kafsheve te egra dhe kryesisht te zones se Dukagjinit.

Nje tjeter problem qe e shqetesonte tej mase atedhetarin Nikolin Guri ishte prerja pa kriter e pyeve te Dukagjinit sidomos ati te Shoshit. Çdo dit punoj me gjith forcen e tij per parandalimin e kesaj masakre natyrore te shkaktuar nga dora e njeriut dhe madje nga dora e vet dukagjinasve.

Shum letra, shum telefonata, shum takime beri me shum persona te rendesishem dhe me pozit, ne Shkoder dhe madje edhe deri ne ministri ne Tirane.
Por nuk do te kalonte shum kohe dhe ato qe e shqetesonin tej mase Nikolinin do te merrnin zgjidhje. Kryeministri jep urdher minstrive perkatese per ndalimin e menjehershem te dy masakrave natyrore urdher i cili ka gjetur zgjidhje te plote dhe sot Dukagjini gjalleron nga kafshet e egra dhe nga fidanet e pemeve te reja qe kan hedhur shtat dhe po rriten ngadal per te mos u prer me kurre dhe nga askush.

Nikolini perseri vazhdoj atdhedashurin per Dukagjinin duke e shfaqur ate nepermes shkrimeve te ti, vjershave dhe poezive te ndryshme qe vin qe nga lashtesia e deri tek ditet e sotme.
Çdo ngjarje apo çdo hero hidhej ne rreshta nga dora e arte e ti duke i nderthurur ne menyr te perkryer gje te cilen ai e bente teper lehte pasi talenti i ti vinte i trasheguar nder breza dhe ky ishte perfaqsuesi me i denje i kesaj familjeje dhe kryesisht i gjyshit te ti Gjergj Markut, per te cilin Nikolini ka shkruar me qindra e qindra rreshta.

Por perseri Nikolin Guri kishte pune per te bere, Dukagjini kishte shum e shum halle pasi keq qeverisja dhe kryetaret e komunave nder vite nuk kishin ber asnje te mir per Dukagjinin e tyre madje ndoshta edhe kishin ndikuar per keq.
Por ai nuk donte tja dinte aspak se ç’kishin ber ata, ai donte te bente punen e ti dhe cdo e mirë per Dukagjinin per te ishte nje detyre.

Shqetesimi i rradhes per te ishte rruga e Dukagjinit, ajo rruge qe hengri shumë koka, ajo rruge qe largoj te gjith banoret e atyre zonave, ajo rruge qe akoma vazhdon te pengoje zhvllimin e asaj zone, kryesisht zhvillimin e turizmit malor.
Po si do ja bente ai per te gjetur nje zgjidhje per kete problem pasi ky ishte dhe vzhdon te jet nje problem shum e shum i kushtueshem.

Mendja i thoshte shum gjera por nje dit prej ditesh Nikolin Guri vendos ti drejtohet per ndihme ne lidhje me rrugen e Dukagjinit biznesnenit te sukses’shem dukagjinas z. Ndue Ftoni.
Me ane te faqes patriotike ne facebook “Dukagjin Dashnia Jeme” ai i dergon nje leter z. Ndue Ftoni ku i tregon per iden dhe inisiativen qe kishte marre, pra per mbledhjen e dukagjinsve per te diskutuar per rrugen.

Nuk vonoj shum dhe pergjigjia erdhi, nje pergjigje qe e la vertet pa fjale ate dhe cdo dukagjinas. Donatori dhe zemerbardhi Ndue Ftoni ju pergjigj Nikolinit duke i premtuar plot njezet miljon lek te vjetra enkas per rrugen e Dukagjinit.
Pra Nikolin Guri vuri ne livizje burrat e Dukagjinit te cilet kishin harruar se nga kishin ardhur dhe se andej ekzistonte nje rruge, nje rruge e cila te dergonte mes alpeve gjigande dhe te mrekullueshme.

Ne fillim lindi vetem si nje ide e tij por shumë shpejt arriti qe te organizohej çdo gje pasi me ardhjen nga Amerika te z. Ndue Ftoni u be edhe mbledhja ku u diskutua rreth kesaj ceshtjeje dhe u angazhuan disa persona per zbatimin e keti projekti.
Nuk na mbetet gje tjeter veç t’i lutemi zotit per realizimin e tij ne menyre qe edhe Dukagjini te preket nga asfalti duke rrealizuar keshtu edhe endrren e djaloshit shoshjan i cili fare i vetem ka ber dhe vazhdon te beje maksimumin e ti per dukagjinin duke mos gjetur ketu as mbeshtetjen e “Shoqates Atedhetare Dukagjini”.

Por djem si Nikolin Guri punojnë me zemer dhe me forcen e zotit dhe kur te kesh zotin me vete, çdo sfide eshte e kapercyeshme.
Rrnofsh sa malet o Nikolin Guri, djem si ti kurre mos i mungofshin Dukagjinit !
Nje shkrim per nismetarin e rruges se Dukagjinit atedhetarin Nikolin Guri nga “Dukagjin Dashnia Jeme

1 KOMENT

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here