Kushe është shkrimtari Rudi Berisha?

0
981

Kisha lexuar shpeshe publikimet e ketij shkrimtari, sinqerisht me terhoqen dhe nji dite publikova tek gazeta “Fjala e lire” nji krijim te z. Rudi Berisha.
Po kurioziteti me shtyri qe te kerkoje te komunikoj direkt me shkrimtarin ne fjale.
Modest, fjale pake dhe pune shume, tregoje gadishmerin qe ti pergjigjej kerkeses time per nji bashkepunim te mirefillet.
Dhe krejte natyreshem ndjeva nji kenaqesi per kete bashkepunim me nji shkrimtare qe ka emer ne Kosov dhe jashte saj, nji mik i mire i poetit dhe diplomatit Visar Zhiti, nji kohesishte miku im i ka hershem.
Vetem me fjalen paçe suksese Rudi Berisha, doi mbylli keto dy rrjeshta.
Gjin Musa, gazetar

SHËNIME PËR SHKRIMTARIN RUDI BERISHA

Rudi Berisha është autor i këtyre veprave letrare:
1. “Foleja e Dashurisë”, poezi, 2007;
2. “Dallëndyshja e lirisë”, poezi, 2008;
3. “Kohë e përflakur”, poezi, 2010;
4. “Të gjithë një fole Shqipëri”, | Grup autorësh |, poezi, 2014;
5. “Adem Demaçi në faqet e histories’ |Grup autorësh |, poezi, 2016;
6. “Zahir Pajaziti -Syri i lirisë”,| Grup autorësh |, poezi, 2016;

Rudi Berisha, themelues i Klubit Letrar “Zahir Pajaziti”. Ai ka themeluar Klubin Letrar “Zahir Pajaziti”, në Podujevë, më 22 prill 2009 dhe është kryetar i tij. Ky klub ka zhvilluar shumë aktivitete, akademi përkujtimore, manifestime letrare dhe botime librash. Autori, këtyre ditëve vjen para lexusve me vëllimin poetik: 1. “Rrugë Pa Adresë”, poezi, 2016 Përherë të pare pas luftës Rudi e nxori revistën e pare letrare në Podujevë të pagëzuar “Ringjallja”. Ai është redaktor i saj. – Autori Berisha është botues i këtyre veprave:
– 1. “Ringjallja”, revistë letrare, 2010;
2. “Sytë e Diorit”, poezi, 2010;
3. “Rrugës së kombit”, poezi, 2010;
4. “Arbëria, toka jonë”, poezi, 2010;
5. “Tokë dardane”, poezi, 2010;
6. “Ëndrrat e mia”, poezi, 2011;
7. “Atdheu”, poezi, 2012;
8. “Ujku mbetet ujk”, poezi, 2012.

– Rudi Berisha është redaktor në këto vepra:
– 1. “Atdheu”, poezi, 2012;
2. “Kush na e vrau shpirtin”, poezi, 2012;
3. “Sfidat e jetës”, poezi, 2013;
4. “Adem Demaçi në faqet e histories” |Grup autorësh |, poezi, 2016;
5. “Zahir Pajaziti -Syri i lirisë”,| Grup autorësh |, poezi, 2016;

– Rudi Berisha ka botuar shkrimet e tij në këto antologji:
– 1. “ 100 rrënjë të gjethit bohem”, poezi, 2012;
2. “Ujërat e dashurisë”, Bukuresht-Rumani, poezi, 2012;
3. “Ilaz Kodra e Antigona Fazliu”, poezi, 2014;
4. “Çamëri zemra ime”, poezi, 2014;
5. “Idealit të dëshmorit Sejdi Krelani”, ese, poezi, 2015;
6. “Faqeve të pavdekësisë – për mësuesin Bafti Krasniqi”, poezi, 2015;
7. “Pena e lirisë”, Arif Shala, poezi, 2015;
8. “Lulëkuqet e Lirisë { Çdo Shesh, një përmendore}, poezi, 2015.

Rudi ka botuar në këto revista dhe gazeta:
1. Në revistën letrare “Nositi”, Dardani, 2012;
2. Në edicionin e dytë të mbajtur në Grykën e Karadakut “TREKËNDËSHI POETIK I PAQES”, 2012;
3. Në edicionin e tretë të mbajtur në Grykën e Karadakut “TREKËNDËSHI POETIK I PAQES”, 2013;
4. Në gazetën “VLORA”, 2010;
5. Në gazetën “Shqipëria Etnike”, 2012;
6. Në gazetën “ Nacional”, 2014 / 2015.

Rudi publikoi shkrimet e tij në këto portale Elektronike:
1 – BotaPress. Info;
2 – Struga Ekspres;
3 – Zëri;
4 – Standardi;
5 – Gazeta Nacional;
6 – PortAlb. MK;
7 – Iliria TV;
8 – In FOKUSI;
9 – Pashtriku. Org;
10 – Tetova. Sot;
11 – Shqipëria e Bashkuar. Info;
12 – Kosova NEWS;
13 – Fakti Ditor;
14. Tradita.
15. Dritarja. Onlin
16. Kanuni. TV
17. Fjala.

Info Rudi botoi në këta libra grup autorësh:
1. Ese dhe poezi kushtuar dëshmorëve të familjes Jashari. “Vijmë edhe një herë”, poezi-ese, 2012;
2. “Flakadani i Lirisë”, kushtuar Zahir Pajazitit, poezi, 2013;
3. “Të gjithë një fole Shqipëri”, poezi, 2014;
4. “Adem Demaçi – aromë atdheu”, poezi, 2014;
5. “Fli, Bir i Nënës, kushtuar Florim Rushitit – Kingjit, poezi, 2016.
6. “Adem Demaçi në faqet e histories” |Grup autorësh |, poezi, 2016;
7. “Zahir Pajaziti – Syri i lirisë”, | Grup autorësh |, poezi, 2016;
8. “Miratoci në rrugën e dritës”,| Grup autorësh |, poezi , 2016;

Rudi Berisha u shpërblye me mirënjohje:
1. Nën patronazhin e kryetarit t ë Komunës së Klinës, z. Sokol Bashota, në manifestimin e katërt me radhë “Ora e Tahir Deskut” i ndahet vendi i pare për poezinë E lexuar në orën letrare, Klinë, 07 shtator 2012. ;
2. Festivali Ndërkombëtar për të Rinj ia ndau mirënjohjen për çmimin e tretë në poezi, Podujevë, 2012;
3. Festivali kombëtar i folklorit “Lajmëtari i lirisë” ia ndau mirënjohjen për kontribun e dhënë në relizimin e festivalit, Podujevë, 2012;
4. Lidhja ndërkobëtare e poetëve, shkrimtarëve dhe artistëve “Pegasi Kosova” e shpall Rudi Berishën “NDERI I LNPSHA” Pegasi Kosova”, për kontributin e mirëfilltë dhe ngritjen e vlerave në lëtërsi dhe në kulturë, 2012.
5. Lidhja ndërkobëtare e poetëve, shkrimtarëve dhe artistëve “PEGASI Kosova” i ndau mirënjohje për mëritat në kongresin e parë ndërkombëtar “Muza Poetike 2012” me temën “Universaliteti i vlerave në letërsi dhe në artin bashkëhor”, Prishtinë, 2012;.
6. Kongresi ndërkombëtar “Muza Poetike” Pegasi Vitrina, “Universaliteti i vlerave në letërsi dhe në artin” i ndau certifikat meritore për pjesëmarrje aktive në Kongresin e – I – Ndërkombëtar, për kontributin në debatin dhe mendimin navator për zhvillimin e një letërsie bashkëhore, për të qen present në sipërmarrje massive të progresit letrar, artistik, si dhe për universalitetin e vlerave dhe kuptimit novator, Prishitinë, 2012;
7. Në kuadër të shënimit të 100 – vjetorit të Shtetit shqiptar, Drejtoria për Kulturë, Rini dhe sport e Kuvendit Komunal të Malishevës nderon më mirënjohje klubin letrar “Zahir Pajaziti” në Podujevë, falë punës së kryetarit Rudi Berisha, Malishevë, nëntor 2012;
8. Shoqata letrare “Ndue Bytyçi” nga Tirana, në festivalin “Poetika mbarëkombëtare” i ndau mirënjohje, Tiranë, 2012;
9. Turneu memorial “Rrahim Curri / Behar Begolli”, turneu XIII, organizohet për nder të Ditës së Çlirimit të Podujevës, 19 Qershor, i ndan mirënjohje për pjesëmarrje dhe kontribut, Podujevë, 2013;
10. Klubi Letrar Internacional ” Arif Shala “, Kanada – Kosovë, e shpalli Rudi Berishën “Pishtar të diturisë”. Për stilin e tij të veçantë në krijimin e vargjeve, për kontributin e madh në organizimin e manifestimeve përkujtimore kushtuar dëshmorëve të UÇK-së, si dhe për ndihmën humanitare për t‘iu falur të rinjve shqiptarë, hapsirë për të prezentuar shkrimet e tyre, si dhe për punën e palodhshsme në Klubin Letrar “Zahir Pajaziti”, Prishtinë;
11. Festivali Ndërkombëtar për të Rinj ia ndau mirënjohjen për çmimin e tretë në poezi, Podujevë, 2014;
12. Shoqata për kulturë dhe letërsi “Tafil Kelmendi”, Malishevë, për pjesëmarrje në orën letrare tradicionale i ndan mirënjohje me rastin e shënimit të 15-vjetorit të rënies së dëshmorëve të kombit : Jahir Mazreku, Hysen e Maliq Sopaj, Malishevë, 2014;
13. Produksioni “ArtUniversal” e nderon me mirënjohje për kontributin e dhënë në fushën e letërsisë, për ruajtjen e vlerave të luftës çlirimtare dhe të dëshmorëve në vargje, Prishtinë, 2014;
14. Zëri i “Emigrantëve shqiptarë” në Itali e shpall “Hero Poet i Penës së Artë” për stilin e tij të veçantë, për vargjet falura atdheut tone shqiptar. Për kontributin e dhënë për të radhitur në vargje poetike trojet Etnike shqiptare dhe për kontributin në vetëdijesimin e të gjithë popullit për të bashkuar trojet etnike në Një Shqipëri. Itali, 2014;
15. Radio-Ilirida e nderon me mirënjohje në shenjë falënderimi për bashkëpunim të frytshëm e korrekt me Radio – Iliridën, si dhe për kontribut të vaçantë në çëshjen kombëtare, Itali, 13 shkurt 2014;
16. Shoqëria Kulturore Artistike në Komoran i ndau mirënjohje për pjesëmarrje në manifestimin “Ditët kulturore sportive”, në përkujtim të Xheladin Gashit – Komandant Plakut, Bushat, 20 mars 2015;
17. Familja Krasniqi e nderon me mirënjohje dhe e falënderon për kontributin e dhënë për mbështetjen në relizimin e librit me poezi për Bafti Krasniqin “Faqeve të Pavdekësisë”, Prishtinë, 31 tetor 2015;
18. Familja Rushiti e nderon me mirënjohje dhe e falënderon për kontributin e dhënë për mbështetjen në relizimin e librit me poezi pët ” Florim Rushitin – Kingji ” Fli, Bir i Nënës”, Prishtinë, 02 prill 2016 ;
19. Shoqata e Shkrimtarëve ” Naim Frashëri ” Malli poetik i Kovosë ( Kalaja e Harilaçit, Fushë – Kosovë ) e nderon më Mirënjohje për pjesëmarrje në manifestimin letrar ” Malli Poetik i Kosovë ” Fushë – Kosovë, më 04 gusht 2016
20. ABC-ja Poetike dhe ( Shtëpija e kulturës – Shkup ), nën Organizimin e kryetarit zotëri Sami Sherifit i ndan Mirënjohje për poezinë e lexuar dhe duke e vlersuar poezinë më vlera të larta, dhe duke e vlerësuar poezit e shkruara më vlera të larta dhe kombëtare. Shkup, 23 shtator 2016
21. Komuna e Kastriotit ( Obiliqit ), Drejtoria e cultures, Rinisë dhe Sportit “Vjeshta Poetike në Kastriot” 100 – mijë poet për ndryshim I ndan Mirënjohje për pjesëmarrje dhe kontributin e dhënë në orën Letrare “Vjeshta Poetike në Kastriot”. Më moton “Poetët e Kastriotit apelojnë për paqe dhe drejtësi”.

Kastriot, 27 shtator 2016

NDRIÇIM PËR ATDHE

GJAKU YTË LIRI PËR TË GJITHË NE

( Në përkujtim për Ferid Curri-n )

Mëngjesi po përqafonte tokën amëtare
Atdheu po rënkonte nga dhimbja e tijë
Toka qante në dritë të hënës për Liri
Shqipëria po i thërret trimat për ushtri
Në radhë ishte radhitur trimi shqiptar
Ferid Curri në kokë mbante plis të bardhë
Më pushkë qëndronte plumbi armikun qëllonte
Më shumë e deshi lirinë se jetën që jetonte
Malësia lëshoj një zë trimave të kombit
Toka u mbulua më beteja për martirizim
Më vetëflijim u nisë Ferid Curri ky shqiptar
Ky trim i Shqipërisë luftoj për tokë të bardhë
Toka është mbushur më copa Lirie atdhe
Vdekja përqafoj e mbuloj më flamur kuqezi
Vdekja trimat i kthej në faqe të historisë
Në faqe të ndritur Ferid Curri është qëndisë
Edhe malet dhe brigjet e fushat ndihen krenar
Ne të gjithë të këndojmë këngë për trima
Dëshmorët janë në piedestal e në gëzojmë Liri
Të përkujtojmë dëshmorin Ferid Curri-n Shqipëri
Gurët i mbushe më stoli të argjend o dritësim
Fëmijëve u ktheve buzëqeshjen e munguar
Tokës i dhurove lirin më shekuj të mohuar
Më gjakun tënd qiellin ke zbukuruar o trim
Në faqet e historisë t’i shkruajmë betejat
Tek koka të vendosim kurora – lulesh
Luftëtarë Ferid Curri dëshmorë i Lirisë
Hero për Kosovë për tokë të Shqipërisë
Gjaku i dëshmorve na e sjelli Lirinë tonë
Sot ecim nëpër tokë të çliruar nga çlirimtarët
Ndriçim për atdhe Ferid Curri të mban historia
Gjaku ytë i lartësuar në të gjithë trojet e mija
Në kalan e ndëruar më gurët e dëshmorve
Fotografin tënde e ruajmë Ferid Curri
Aty të shkruan poezia të këndon çiftelia
Me ty sot feston Lirinë e gjithë Shqipëria

Rudi Berisha

Prishtinë, 09 Tetor 2016


JU LEXUAT ATDHEUN PËRMES ALFABETIT

( Në kujtim të patriotit Mumin Kastratit )

Lidhë fjalët më shkronjat e kombit
Shtrëngon duart më forcën e gurit
Sytë i drejton ka qielli i kaltër
Sypatrembur mësues i Atdheut
Forcën e dijes e lidhë më Likovën
Në Kosovë të Shqipërisë puth tokën
Në çeli nuk thyhet fare trimi i Lirisë
As burgu nuk e ndal në rrugët e Çlirimit
Çdo ditë lëviz që të fitoj lirinë e mohuar
Në heshje trimi i këput prangat e armikut
Dritën e diellit e merrë më veti për Shqipëri
Kurora nuk kërkonte për t ‘u ngritur në lavdi
Hijet e zeza e ndiçnin pas kudo kalorësin
Kalëronte më librin që vërbonte armiqtë
Më fjalën e gjuhës tonë Nënë Shqipëri
Mumin Kastrati idealist nder për Liri
Me flamurin e kombit të qëndisur nga shqipja
Nga Marigona në dritën e lampes më vaj guri
Mësuesi i etur për të Ri-Bashkuar e sjell Liri
Përgjithmonë tokat të jenë në një Shqipëri
I kurorëzoj penën dhe pushkën e Lirisë
Fjalën e shkroj në letrën e bardhë më gjak
Plumbin ja dha armikut në lule të ballit
Tokën e mbuloj më kurora mësuesi atdhetar

Dërgoi për publikim: Gjin Musa, gazetar

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here