KONFERENCȄ SHKENCORE

0
90

Ndoc Shaba

Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës
Seksioni i Gjuhesise dhe i Letersise
Akademia e Shkencave e Shqiperise

Keshilli Organizues: Sabri Hamiti, Rexhep Ismajli, Kolec Topalli, Floresha Dado, Shaban Sinani, Eqrem Basha
Me 15 shtator 2016, e enjte, ne oren 9:00, ne ASHAK

Ndre Mjedja (klerik, poet, gjuhetar, studiues, legjislator), liriku klasik i shqipes, eshte personalitet i njohur i botes shqiptare, tashme i vendosur ne historine kulturore kombetare. Protagonist i jetes kulturore shqiptare: ne vendimin per alfabetin e shqipes, ne kodifikimin letrar te shqipes e ne hartimin e teskteve shkollore. Ligjerues i filozofise e i metafizikes, shqyrtues teorik i fenomeneve letrare dhe i geshtjeve gjuhesore. Shqyrtimi e vleresimi i vepres se Ndre Mjedjes ne nivel akademik shtrohet sot si domosdo kulturore e komunikimit te brezave te krijuesve e te studiuesve.

Ne Konferencen shkencore, organizuar nga Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosoves dhe Akademia e Shkencave e Shqiperise krijimtaria dhe veprimtaria e Ndre Mjedjes u veshtrua ne disa fusha themelore:

– Personaliteti i Mjedjes
– Krijimtaria poetike
– Studimet letrare
– Kerkimet gjuhesore
– Shkrimtaria f etare

Studimet per Mjedjen
Seanca e parë, 9.00-10.10
Drejtojne seancen:
Sabri Hamiti, Floresha Dado
Sabri Hamiti: Liriku klasik
Kolec Topalli: Ndre Mjeda si gjuhetar
Floresha Dado: Mjedja – tri poetika ne nje!
Rexhep Ismajli: Mjedja per alfabetin e drejtshkrimin ne raport mejezuitet
Dhurata Shehri: Stinet e Mjedjes
Bardhyl Demiraj: “Bassania” (nje toponim ne derdhje te lumit Mat, me te cilin eshte mane dikur edhe Ndre Mjeda)
Seanca e dytë, 10.30 – 11.40

Drejtojnë seancën:
Rexhep Ismajli, Dhurata Shehri
Ali Aliu: Leximi i poezise
Shaban Sinani: Ikja prej rimes gramatikore si ikje prej rapsodise
Gjovalin Shkurtaj: Perbashkesia e gjuhes si deshmi e njesise se kombit shqiptar ne veprat e Ndre Mjedes
Nysret Krasniqi: Ndre Mjedja: Vetedija per figuren si shenje e ideve
Hysen Matoshi: Veganti stilistike te vepres letrare te Ndre Mjedes
Dom Nike Ukgjini: Qendra Muzeore Ndre Mjeda, vend takimi gjithekombetar
Seanca e tretë, 12.00 – 13.10

Drejtojne seancen:
Ali Aliu, Shaban Sinani
Persida Asllani: Shkrimi filobiblik i Mjedjes
Kujtim Shala : Mjedja: norma e forma
Mark Marku: Perfaqesimi i botes shqiptare ne poezine e Mjedjes
Vjollca Osja: Poetika e Mjedjes mes poetikave te kodifikuara dhe idiopoetikes
Femi Cakolli: Psalmimi ne vepren e Mjedes
Edlira Macaj: Shkolla Jezuite dhe vendi i Mjedjes ne te (Ne kerkim te nje poetike jezuite?)
Diskutim

Fotografitë, Ndoc Shaba

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here