Izraeli do e ndalojë eZanin me altoparlante, po ne shqiptarët?

1
721

Adhuruesit palestinezë myslimanë luten në kompleksin Al-Aksa në qytetin e vjetër të Jerusalemit AFP/Getty Images

Ministrat izraelitë kërkojnë ndalimin e përdorimit të altoparlanteve për thirrjen islame për namaz, për shkak të “zhurmës publike”.

Propozimi i diskutueshëm, i cili do i ndalojë xhamitë nga përdorimi i altoparlantëve për thirrjen pesë-herë-në-ditë, është i ngjashëm me legjislacionin evropian, thonë mbështetësit…

Bethan McKernan, Beirut, 14 November 2016Independent.co.uk

Përfaqësuesit e Knesset të Izraelit kanë dhënë miratimin e tyre për atë që njihet si “projekt-ligji i myezinit”, që i ndalon drejtuesit fetarë nga përdorimi i altoparlantëve, apo mënyrat e grumbullimeve publike, për të thirrur besimtarët për lutje.

Komiteti Ndërministror për Legjislacion ka debatuar për këtë projekt-ligj të dielën, para se ta autorizojë atë për një votim parlamentar. Është e mundshme që të miratohet, pasi ajo ka mbështetjen e koalicionit qeverisës të vendit.

Kryeministri Benjamin Netanyahu ka shprehur mbështetjen e tij në mbledhjen e tij të përjavshme të kabinetit, duke thënë se “qytetarët e të gjitha feve” janë ankuar në lidhje me zhurmat e tepruara nga myezini, zyrtarët e xhamive, që tradicionalisht e quajnë adhuruesin e lutjeve nga minarja e ndërtesës.

Izraeli është i angazhuar për lirinë për të gjitha fetë, por është gjithashtu përgjegjës për mbrojtjen e qytetarëve të saj nga zhurma,” tha ai.

Ndërsa ligji i drejtohet kryesisht frenimit të ndotjes nga zhurmat, kritikët kanë vënë në dukje se ligji i propozuar përmban një klauzolë që thotë se “liria e fesë nuk duhet të jetë e dëmshme për cilësinë e jetës dhe nuk përdoret për të përcjellë mesazhe fetare apo nacionaliste, dhe nganjëherë madje edhe fjalët e nxitje“, të cilat ata thonë se është në shënjestrën e muslimanëve.

Gjatë debatit kreu i partisë së koalicionit Lista Përbashkët Arabe, Ayman Odeh tha se ligji është projektuar për të “dëmtuar lirinë e fesë për muslimanët“.

Ka tashmë ligje të zhurmës që zbatohen në xhami dhe është e qartë se i tërë qëllimi i ligjit është që të etiketojnë xhamitë si problematike,” shtoi ai.

Masa të ngjashme janë propozuar nga politikanët izraelitë disa herë në vitet e fundit. Një raport i porositur nga Knesset 2011 –  gjeti se disa vende evropiane, si dhe Kajro dhe disa qytete në Arabinë Saudite, kanë imponuar kufizime të nivelit decibel në thirrjen e muezinit.

Zëdhënës i Autoritetit Palestinez Mahmud Abas tha se palestinezët “tërësisht e kundërshtojnë” propozimin.

Rreth 20 për qind e popullsisë së Izraelit është arabe, duke e bërë thirrjen për namaz të njohur në të gjithë vendin.

Shënim: Një bisedë e lirë konsiderohet si 60 decibel (dB). Zhurmat mbi 85 dB konsiderohen shqetësuese dhe të dëmshme. eZani në trojet shqiptare mund të variojë nga 150 dB deri në mbi 200 dB. /AÇ

1 KOMENT

  1. Ne SHQIPTARET nuk kemi eZan, por kane vetem muslimanet me prejardhje SHQIPTARE.
    Pra ne SHQIPTARET nuk kemi problem me eZanin e egersirave islamike… por ne duhet qe ne shtetin tone SHQIPNIA OSE KOSOVA … te e ndalojmë per keto egersira islamike eZanin me ze te larte… sepse nuk ka nevoje, qe ne 6 milion Shqiptare te pengohemi nga 50-60 mije egersira islamike, qe ulurojne si shtaze nga 5 here ne dite.

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here