HASAN QYQALLA: LE TA VAZHDOJMË PËRKRAHJEN, MBËSHTETJEN DHE PËRPARIMIN E LETËRSISË, KULTURËS DHE ARTIT TONË KOMBËTAR…

0
790

(Flet kryetari i “Lidhjes së Krijuesve Shqiptarë, në Mërgatë”)

Nga: Prof. Murat Gecaj, publicist e studiues

1. U takuam dhe u njohëm bashkë, në ceremoninë e organizuar, në kryeqytetin tonë Tiranë, kur Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Bujar Nishani, e nderoi me Dekoratën e lartë, “Nënë Tereza”, bashkatdhetarin e biznesmenin e njohur në Gjermani,Xhelil Musa. Çfarë mbresash përjetuat, me atë rast?

– Ishte një kënaqësi e veçantë për mua, si pjesëmarrja në atë ceremoni të bukur, por edhe sepse, atë ditë, u takova me shumë kolegë e miq, që ishin të pranishëm.Ndër ta, ishte Hysen Ibrahimi, kryetar i Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë, “Papa Klementi XI-Albani”, Suedi… Më ngjante se, ajo dekoratë, ishte vlerësim edhe për punën e shumë nga ne emigrantët, që ndodhemi, me jetesë e punë, si në Gjermani dhe në shtete tjerë të Evropës e më gjerë. Prandaj, në emër dhe të “Lidhjes së Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë”, që përfaqësoj, e falënderoj përzemërisht, Presidenetin e Republikës së Shqipërisë, për nderin, që iu bë kolegut e mikut tonë, por dhe ne, të gjithë emigrantëve!

2. Për sa kam dijeni unë, është viti i tretë, që nga koha, kur u krijua dhe zhvillon veprimtarinë e saj, LKSHM… Çfarë dshironi t’u tregoni lexuesve, për udhën e përshkuar, deri tani?

– Gjatë kësaj periudhe, jemi përpjekur që të zhvillojmë veprimtari sa më të efektshme, me përmbajtje atdhetare, kulturore e artistike etj. Sigurisht, detyra më të shumta kemi ne, që ndodhemi në Gjermani, si unë e bashkëpunëtorët tjerë, Fran Tanushi e Mentor Thaçi. Po, gjithashtu, janë dalluar edhe veprimarët tjerë të Lidhjes sonë, si në Austri, Belgjikë, Suedi, Angli, Itali, Greqi e tjerë.

3. Si ka qenë ndihma e bashkëpunimi juaj me dikasteret përkatëse, si në Republikën e Kosovës dhe në Republikën e Shqipërisë?

– Sigurisht, nuk është aq e lehtë të kemi një ndihmë efektive dhe bashkëpunim frytdhënës. Megjithatë, po përmendi këtu praninë e ministrit të Diasporës, në Republikën e Kosovës, Valon Muratin, i cili ishte i pranishëm në takimet tradicionale, “Nëntori Poetik”, që organizohon në qytetein Mynhen të Gjermanisë. Pra, edhe ky fakt,sikur e përligjte shprehjen e urtë popullore, se “Në jetë, njerëzit u ngjajnë fjalëve; në se nuk i vë në vendin e vet, ato e humbin kuptimin”. Pra, ne presim që edhe në të ardhmen t’i kemi ende më pranë, si qeveritarët e Kosovës, por dhe të Shqipërisë.

Anëtarë të “Lidhjes së Krijuesve Shqiparë, në Mërgatë” (Hamburg-Gjermani, mars 2016)

4. Për lexuesit tanë, dëshirojmë të dimë, sigurisht shkurt, se cilat kanë qenë veprimtaritë kryesore, të cilat janë organizuar, në v itin 2016?

– Po, veprimtaritë janë enë të pashkëputura edhe pse Lidhja jonë e shtrinë punën e saj në tërë hapsirat botërore. Veprimtaritë kanë nisur që në muajin janar, duke bashkëpunuar me disa shoqata atdhetare e kulturore. Po përmendi këtu: Shoqatën “Kadri Zeka”, në Kirchheim Teck dhe Shoqatën “Bardhosh Gërvalla”, në Ludvigsburg. Së bashku me ato, organizojmë takimet “Flaka e Janarit”, kushtuar vllëzërve Gërvalla dhe Kadri Zekës. Me këtë rast, ashtu siç do të veprojmë edhe sivjet, jepet program i pasur, kulturor e sportiv dhe “Ora Letrare, me karakter garues. Për fituesit, familja Gërvalla dhuron një komplet librash të Jusuf Gërvallës. Pastaj vazhdojnë takimet tradicionale, “Pavarësia Poetike”, që vitin e kaluar u mbajtën në Hamburg të Gjermanisë. NJë gjë e tillë u mundësua, falë gadishmërisë së atdhetarit, veprimtarit, humanistit e biznsmenit të njohur Xhelil Musa. Dëshiroj të përmendi këtu se, vitin e kaluar, kemi qenë të ftuar në takimin tradicional-potik, “Guri i Hyjneshës Ilire-Thana”, në Uskanë. Me atë rast, u nderuam me “Mirënjohje”.

Më tej, vazhduam me pjesëmarrjen në veprimtrinë “Malli Poetik”, i organizuar nga Shoqata e Shkrimtarëve “Naim Frashëri”, në Fushë-Kosovë. Aty, nga një juri profesionale dhe me një konkurrencë të fortë, merituam Çmimin e Parë. Tradita e LKSHM ka vazhduar edhe me takimet e krijuesve, “Promenadë Mërgimtare”, që vitin e kaluar u mbajtën në “Mondial Park”, afër Prishtinës, ku interesimi dhe pjesëmarrja e krijuesve ishte mjaft e kënaqshme. Natyrisht, të larmishme dhe të shpeshta kanë qenë edhe veprimtaritë verore. Kemi marrë shumë ftesa dhe, prandaj, shpesh herë jemi ndarë në grupe, duke nderuar kështu organizatorët, për kujdesin e vëmendjen, që tregojnë për krijuesit e mërgatës.

Kështu, morëm pjesë në takimet tradicionale, “Gost Fest”, në Gostivarë, me koordinatore bijën e asaj ane, poeten e mirënjohur, Miradie Maliqi. Ajo veprimtari do mbahet gjatë në kujtesën e pjesëmarrësve, si për organizimin, pritjen dhe gadishmërinë e përzemërsinë, jo vetëm të artdashësve, por edhe krytarit të Komunës, Nevzat Bejta… Ma atë rast, patëm edhe një konferencë për shtyp, në media. Karvani i LKSHM, vazhdoi më tej, me takime edhe në Tetovë, Shkup etj.

5. Po gjatë vjeshtës, ku dhe cilat ishin veprimtaritë kryesore, që u organizuan nga LKSHM?

– Ndër veprimtaritë më të bukuara, përmendim “Nëntori Poetik- 2016”, që u organizua në Mynhen, falë kujdesit të sekretarit të LKSHM, Fran Tanushi dhe Shoqatës Kosovare-Bavareze. Aty u përkujtua edhe piktori Akad. Gjelosh Gjokaj, me fjalë nga krijuesit Mentor Thaçi e Halil Kçiku. Megjithatë,mendoj se arritje kulmore, për vitin që lamë pas, ishte botimi i Antologjisë “Vargje për Nënën”, me rastin e shenjtërimit të Nënë Terezës. Meritojnë falënderime anëtarët e këshillit redaktues: Prof. Nehas Sopaj, Anton Marku, Migena Arllati, Demir Gjergji dhe Sadik Krasniqi, ashtu si dhe recenzentët: Prof. Zejnepe Adili-Rexhepi dhe prof. Frrok Kristaj, si dhe autori i pikturës së Nënë Terezës, në ballinë, prof. Miftar Memeti.

6. Antologjinë kushtuar Nënë Terezës e veçuat, ndër veprimtaritë tjera…A e keni bërë përurimin e saj dhe në cilat vende?

– Po, përurimin e parë e bëmë në Shtutgart të Gjermanisë dhe e vazhduam në vendlindjen e Nënë Terezës, pra në Shkup, si dhe në Tiranë e në Prishtinë. Kishte mjaft kërkesa dhe për përurime tjera, por u shpërndanë shpejt 500 kopjet e botuara. E falënderojmë nga zemra sponsorin e kësaj Antologjie,intelektualin, veprimtarin e biznesmenin e mirënjohur, nga Bad Neuenahr-i i Gjermanisë, Ramiz Muharremin, president i Firmës “R.M. Bau GmbH”! Më pas e porositëm shtypshkronjën për botimin e 500 kopjeve tjera, bazuar në kërkesat e shumta pr këtë Antologji.

7. Tani, ku po e përfundojmë këtë Bisedë, për të cilën ju falnderojmë përzemërsisht, a dëshironi të shtoni diçka tjetër, si për Lidhjen e veten?

– Pa u vetëkënaqur për arritjet tona, gjatë vitit 2016, mendoj se u shënuan disa veprimtari të bukura e frytdhënëse, të cilat janë objektiva të Lidhjes sonë. Po kështu, mund të them edhe për veten, sepse u shpalla fitues i Çmimit Vjetor për poezi, nga redaksia e revistës së njohur mbarëkombëtare “Mirëdita”, me kryetar Pjetër Markun, si dhe meritova Çmimin e parë, në takimet tradicionale “Malli Poetik”, në Fushë-Kosovë.

Gjithashtu, ishte nder për mua dekorimi nga Bashkia e Kërçovës, pastaj “Emblema” e Komunës së Gostivarit, nga kryebashkiaku i atij qyteti, Nevzat Bejta. Ndërsa, nga Kryesia e LKSHM, me rastin e 40-vjetorit të krijimtarisë letrare dhe 5-vjetorit të lindjes, u nderova me një dhuratë modeste, që ishte befasi e këndshme për mua, sepse treguan kujdesin e tyre.

Në mbyllje, i përshëndes dhe i uroj nga zemra, tërë krijuesit dhe artdashësit e botës mërgimtare shqiptare dhe gjithë bashkëkombësit tanë, për Vitin e Ri, me dëshirën dhe shpresën, që ta vazhdojnë përkrahjen, mbështetjen dhe përparimin e letërsisë, kulturës dhe artit tonë komëbtar, si forma shumë të domosdoshme për mbrojtjen dhe ruajtjen e identitetit shpirtëror shqiptar.

Uroj, gjithashtu, jetëgjatësi për LKSHM-në dhe le të vazhdojmë kështu, të bashkuar e me synime të qarta, drejt së ardhmes, gjithnjë me veprimtari sa më të dobishme për bashkatdhetarët tanë, kudo që ata ndodhen, nëpër botë!

Dhjetor, 2016

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here