Gjergj Kastrioti – Skënderbeu në Shkup

0
1786

Rinia shkupjane i këndon ardhjes se Gjergj Kastriotit – “Skenderbeut” ne Shkup.

Shume presion u eshte bere shqiptareve te Maqedonise qe te nderrojne identitetin etnik te tyre. Shqiptaret – zakonisht te udhehequr nga politikanè te korruptuar, qofte brenda, qofte jashte Shqiperise – nuk arriten te krijojne struktura stabile politike. Ne kete vakuum u fut adiministrata jugosllave, e me vone edhe politika “neo-osmane” e despotit turk Rexhep Erdogan si dhe interesat e sheikeve te pasur arabe. Pa arsimim te mirefillt dhe ne kushte te veshtira socio-ekonomike, shqiptaret u bene preh e interesave te ndryshme. Arma kryesore ka qene gjithenje fundamentalizmi fetar dhe perrallat primitive te klerit per te goditur identitetin kombetar.

Shpresojme qe shqiptaret mos te harrojne qe pavaresisht bindjeve ideologjike – te cilat gjithenje duhet te mbesin private e jo te futen ne sferen publike! – kombi shqiptar nuk percaktohet nga perkatesia religjioze siç ben populli boshnjak apo serb. Kombi shqiptar eshte komb sekular (laik) i bazuar ne vlera dhe ne liri perendimore, me kulture dhe tradita te vjetra europiane; keshtu e caketuan paraardhesit tane, keshtu e caketuan Rilindasit. Kush nuk mund te pajtohet me kete, le te heqe dore nga i qenuri shqiptar dhe ti bashkangjitet asaj kombesie me te cilen perputhet ne kulture dhe ne vlera – eshte me lehte per te gjithe!

“Shkup, Shkup, Shkup, qytet i bekuar,
prite prite Skenderbeun,
po te vje si pellumb i shkruar,
ta zbukuroje memedhene.
Shkup, Shkup, Shkup, qytet i bekuar,
prite prite Skenderbeun,
po te vje si pellumb i shkruar,
pas tij do te vine dhe tjeret.

Mu ne mes te Shkupit, hypur mbi nje kale,
Skenderbeu yne dukesh si i gjalle,
shpaten, po, ne dore, trimi Skenderbe
luftoi per liri, mburoje per atdhe.
Ne Shkupin tone te dashur, kryeqender te Dardanise
Skenderbeu yne na sjell lirine.”

LINI NJË KOMENT

Ju lutem, futni komentin tuaj!
Ju lutem, futni emrin tuaj këtu