Faik Bèj Konica, Mit’hat Bej Frashëri dhe Profesor Sami Repishti mbi pushtimin turk-osman

1
2647

Ja se si shprehen tre intelektualë patriotë shqiptarë në lidhje me pasojat e pushtimit turk-osman:

1- Faik bèj Konica:
E thashë edhe tjatër herë: për mua, fara më e ndyrë e Shqiperisë janë muhaxhirët”.… Ata “Edhe bukën tonë hanë, edhe na lëshojnë…. baltën e tyre përmbi mësallë! Të kishin pakë ment Shqipëtarët, nukë këmbejnë as një fjalë me këta zgjebët. Të mos ish kombi shqipëtarë një komb i poshtër e i ndyrë, i dërgojin muhaxhirët n’Anadoll, me një shkelm prapa!
(Marre nga: http://kosova.albemigrant.com/wp-content/uploads/2012/01/faik-bej-konica-muhaxhirt.jpg)

2- Mit’hat bèj Frashëri:
E urrejtur qoftë për jetë ajo administratë, e mallëkuarë qoftë ajo orë që solli këmbën e Asiatikut në Shqipëri, që na bëri të rrimë pesë shekuj më pas nga shokët. Pesë shekuj shkuan mbi neve si një hije e zezë, një gur i rëndë mbi mëndjen dhe vetëdijën tonë, një kohë errësire që ment ndryshoi në ç’do ndjenjë njerëzije, ç’do cilësi njeriu të ndershëm.”
(Marre nga http://prishtinapress.info/kasnecet-e-kobit-te-kombit)

3- Profesor Sami Repishti:
“…Mbas vdekjes së Skenderbeut traktati i 1479-s në mes Venedikut dhe Sulltanit njohu pushtimin otoman të Shqiprisë. Dritarja e Botës Perëndimore iu mbyll Shqiprisë pikërisht në nji kohë kur era frymëdhanse e Renaissances (Rilindjes europiane) dhe idete fisnike të Humanizmit po krijojshin nji Europë të Rè me nji etje jashtëzakonisht te madhe per njohuni të reja, për hapsina dhe nji botë të rè me nji zhvillim të lirë, të pakufizueme të shpirtit kërkues e thellësisht njerzor. Pamvarsisht nga faktori fetar – që mbetet gjithherë nji çeshtje krejtësisht intime per çdo ndergjegje personale – okupacioni otoman ka nxjerrë Shqiperinë nga historia e kontinentit europian dhe e ka denuar atè të jetë nji krahinë e harrueme mbrenda nji perandorie të mbyllun, me kulturë të kundert nga ajo e Europës, që po rilindte në Perëndim…“.
( Marre nga http://kosova.albemigrant.com/?p=5392 )

1 KOMENT

  1. Perpara dhe gjate ngritjes se Flamurit nga Ismail Bej Vlora (Jo Ismail Qemali si i thoshte Enver Hoxha se nuk donin ta perdornin fjalen Bej), ne Shkoder, forcat Turke mbronin me Sukses Shkodren, dhe ne LLogara Redifet Turq nen kryesine e Alem Mehmetit, mbronin territoret tona nga Greket. Pra sikur forcat Turke bashke me Redifet Shqiptare qe benin pjese ne Ushtrine Turke, te ishin organizuar ne baze te nji Qeverie Autonome, sot do ishim Shqiperi Etnike. Pra Shqiperia u Shkaterua dhe u sakatua per shkak te nji largimi joadekuat nga Turqia, se bashku me prishjen e Perandorise Austro Hungareze.

    Shënim: Pse a ke pasë shtet shqiptar nën Perandorineë osmane? Apo pushtimi turk ishte normal, e këta tjerët jo? /AÇ

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here