ENVER HOXHAJ: FEJA DHE SHKOLLA NUK DUHET TË KENË PIKËTAKIME

1
558

Dritare.net, 11/05/2016

Debati i hapur nga kryeministri Rama, lidhur me futjen e fesë në shkolla, ka prekur edhe Kosovën. Për më shumë, ky problem në Kosovë është sensibël, edhe për faktin e prezencës së ekstremizmit fetar në këtë hapësirë.

Nënkryetari i Partisë Demokratike të Kosovës njëkohësisht ish ministër i arsimit dhe ministër i jashtëm, Enver Hoxhaj, është përfshirë në debatin lidhur me mundësinë e futjes së lëndës fetare në institucionet arsimore në Kosovë.

Gjatë një interviste në emisionin Monitor të RTK-së, ai ka thënë prerazi se shkolla dhe feja nuk duhet të kenë pikëtakime. Parandaj, sipas tij, Kosova si shtet sekular që është duhet ta ruaj karakterin e tillë në çdo institucion.

Të gabuar Hoxhaj e sheh edhe qasjen e Kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, i cili i pari riktheu këtë temë, e cila sipas nënkryetarit të PDK-së është çështje e vjetër tek shqiptarët. Duke përmendur qëndrimet e Sami Frashërit për këtë çështje, ku ka thënë se as ai nuk i dëshironte hoxhallarët e priftërinjtë nëpër shkolla, ai ka thënë se e sheh të pakuptimtë futjen e kësaj lënde në shkollë.

Natyrisht që në histori dhe sociologji mund të mësohet për fetë në rrafshin historik. Por kush do të mbante mësim për fe? Nuk e di kush është i kualifikuar dhe se kush duhet të mbajë mësim fetar në shkolla. Poashtu nuk di se ku do të ishte efekti politik dhe shoqëror i një mësimdhënie fetare në shkolla, në çfarë forme do të shpjegohej teroia e Darvinit për nxënësit në biologji? Dhe po ata nxënës pastaj do ta pyesnin profesorin fetar se çfarë mendon ai për teorinë e Darvinit, që një mësimdhënës i fesë ka pikëpamje krejt tjetër. Është temë më e ndjeshme, mendoj se edhe në Shqipëri është nisë pa nevojë ky debat e po ashtu edhe në Kosovë e shoh njëjtë” – ka thënë ndër të tjera ish-ministri i Arsimit, Enver Hoxhaj, në emisionin Monitor të RTK./dritare.net

1 KOMENT

 1. Një person i konfesionit Musliman keto ditë e zbuloi personalitetin e tij te vertete te një antishqiptari. Xhabir Hamiti shpesh here paraqitej rrejshëm nëpër media apo ne biseda private si një musliman i moderuar, edhepse muslimani mund te jete vetem Musliman, as i moderuar as primitiv as radikal as politik….por Musliman.
  Musliman ose je ose nuk je. Nuk ka verzion tjeter.
  Xhabir Hamiti paraqitej kinse ka konflikt konceptual ne BIK me Muslimanin kryesor te Kosoves Naim Trrnava, por ne te vertete nuk kishte as konfliktin me te vogel konceptual, sepse ska konflikt konceptual te Muslimanet, por ka konflikte financiare apo konflikte per pozita administrative ne Shtetin Laik te Kosoves, ne te cilin shtet BIK eshte nje organizate joligjore , meqe uk eshte regjistruar ne asnje institucion shteteror te Kosoves.
  Xhabir Hamiti keto dite kerkon njesoj sikur Naim Trrnava qe ne Kosove, ne shkollat laike shtetrore te futet mesimi musliman duke tentuar fillimin e shkaterrimit perfundimtar te Kombit Shqiptar ne Kosove, dhe fillimin e prodhimit industrial te Muslimaneve ne Kosove.
  Nje tjeter musliman me emrin Sabri Bajgora thote qe mesimi fetar i pengon dukurite negative,,! Nuk ka dukuri me negative se religjioni e sidomos religjioni musliman qe eshte dukuri katastrofale negative , me e rrezikshme se hajnia, droga, prostitucioni, terrori etj. Mesimi fetar eshte dukuri me negative qe mund ti ngjaje kombit SHQIPTAR.
  Religjion Musliman urdheron qe qdo Musliman prioritet te e kete muslimanizmin, ndersa e ndalon perkatesine kombetare. Sipas kesaj urdherese nuk ka kombe, dmth nuk ekzistojne kombet por ekziston Muslimani.
  Rrjedhimisht nuk ka Shqiptar.
  Ne Kosove sot ka afersisht 20-25 mije praktikues te muslimanizmit, duke u bazuar ne numrin e muslimaneve qe shkojne ne faltoret muslimane , ne Xhamija, ne baza ditore. Prej ketyre 20-25 mije Muslimaneve, ka musliman me prejardhje te ndryshme, siq jane Shqiptar, Serb, Turqeli, Romë, Malazez, etj, por shumica jane me prejardhje Shqiptare.
  Xhabir Hamiti kërkon qe per 20-25 mije musliman te imponohet mesimi musliman neper shkolla publike edhepse 95% te popullates se Kosoves nuk praktikojne asnje religjion ne asnje institucion relixhioz. Imponimi i mesimit fetar eshte tradhetia me e madhe qe mund ti behet kombit Shqiptar, sepse vetem ne shtetin e ish mbreterise Jugosllave lejohej vetëm …..mesimi fetar per Shqiptar!!!
  Shkaterrimi i kombit Shqiptar është plan i vjeter e serbeve dhe turqeve.
  Sot jemi ne kthesen historike : ose te jemi SHQIPTAR ose te mos jemi Shqiptar. Ne kete kthese historike duhet te luftohet pa asnje kompromis tentimi i forcave te llojit Xhabir Hamiti dhe Naim Trrnava, qe e kerkojne shkaterrimin perfundimtar te kombit Shqiptar.
  Keto dy personalitete muslimane, jane konvertuar nga Shqiptari ne Musliman dhe eshte qeshtje e tyre personale, por ne qe e konsiderojme vehten Shqiptar duhet te mbrohemi nga sulmet e ketyre dy Muslimanve qe deshirojne te prodhojne musliman ne menyre industriale…….
  Muslimanet e Kosoves duhet te praktikojne religjionin musliman ne faltoret muslimane …….dhe kjo eshte definitive. Ritualet fetare nuk duhet lejuar ne instutucionet publike.
  Nese ne Egjipt ne tre vitet e fundit jane mbylle 34 mije faltore muslimane, eshte a aresyeshme qe ne Kosove te behet i njejti veprim.
  Pra Kosova definitivisht duhet te jete shtet sekular, ndersa religjiozet e kane vendin ne faltoret religjioze , e kursesi ne shkolla publike por vetem ne shkolla fetare.

  Muslimani Xhabir Hamiti jep shembuj se ne disa shtete ka mesim relixhioz. Sigurisht qe ka por ne Kosove nuk duhet te kete , sepse Kosova i ka tre religjione, dhe te gjitha religjionet i kane shkollat e tyre. Pastaj ka religjione te ndryshme , dhe asnjera prej tyre nuk eshte e njejte ne filozofi.
  Poashtu mbrenda religjioneve ka mijera verzione dhe interpretime .
  Ato interpretime dhe verzione le te jene qeshtje e personave religjioz….e kursesi e atyre qe nuk praktikojne asnje religjion.
  Xhabir Hamiti neser do te kerkoje qe te aplikohet Sheriati.
  Prandaj personave sikur Xhabir Hamiti dhe Naim Trrnava ……duhet treguar ku e kanë vendin……ne objekte religjioze per praktikim te religjionit.
  Nese kerkon praktikim te religjionit ne shkolla , atëhere mund te kerkohet edhe ne restorante, shtepi publike apo prostitucioni, stadiume, kafeteri, pishina, gjithkund!!,!,!,,,,!ne plazhë, ne Korzo..ne shitore, shoping qendra……etj..etj……

  Xhabir Hamiti edhe Naim Trrnava ju jeni…… tradhetar, sepse ju e urreni Gjuhen Shqipe, Gjergj Kastriotin, Plisin, veshjet kombetare SHQIPTARE. JU E URRENI HISTORINE E kombit Shqiptar….dhe ne fund ju urreni kombin SHQIPTAR, sepse keshtu ju dikton religjioni Musliman. Ju vesheni si arab, dukeni si arab, ligjeroni si arab ne gjuhen arabe, madheroni historine arabe, punoni per interesat e arabeve……..dmth ju jeni Arab.
  Ose je Shqiptar ose musliman…….

LINI NJË KOMENT

Ju lutem, futni komentin tuaj!
Ju lutem, futni emrin tuaj këtu