“EKUILIBRI” I NJE SHOQERIE, POPULLI GARANTON TË ARDHMEN “DISEKUILIBRI” REZIKON EKZISTENCEN

0
546

Dr. Zef Mulaj

Ligjet mbi ciklin e zhvillimit të shoqerise njerzore janë rreptësisht të përcaktuara. Kush i devijon ato duke bëre “MUTACIONE” biologjike ose shoqrore, atëhere ajo shoqeri rezikon ciklin normal biologjik te zhvillimit, dhe pasojat janë të ndryshme, deri zhdukje dhe trasformime të tilla, që kthehen në interes jashte kësaj shoqërie, kështu lind reduktimi, ose coptimi i vargurt biologjik… njerzor, duke humbur ekulibrin, për të ardhmen e asaj shoqerie.

Lahuta e Malsisë e Atë Gjergj Fishtes e trajton këte teme në menyre artistike, në gjuhen letrare më madhore të kohrave, për shoqerinë ose ma mire atdheun e tij… Teologjia, filozofia, analiza deri biologjike e një shoqerie në gjuhe letrare bën përcaktimin e keti cikli biologjik per të djeshmen, të sotmen dhe të ardhmen e një shoqerie si kjo shqiptare.

Ndaj duhet të ruhemi nga „MUTACIONET“ artificiale të shtyra nga mëndimi i paafte, i papjekur, ose i qellimte, ky i fundit në gjuhen shkencore quhet “Mutacion” në mendim në dem të shoqerisë, vendit dhe kombit…

LAHUTA E RE E MALSISE

Koha, lypë lahuten e re
Malsia, dhe shqipetaret
Përseri ta këndojn….
kush do ta shkruajë?
Kush do ta lexoje?….
Lahuten e malsise ..Ne ..
Ngrihu, atë Gjergj Fishta
Edhe në here m’i dhe.
Mbi rrasa rreshpesh
Lahuten ta shkruash…
E vjetra, eshte e re perseri
Në ciklin biologjik: – “Darwin”….
I njejti zhark, i njejti dru,
Por në kohe të ndryshme
Njerzit kan ndryshu.
Penat në dore të gjithë i kanë marre
Sejcili nje lahute don me shkrue
Kur abetaren akoma
Nuk e kan’ mesue.
At’here, lene lahuten e RE..
Deri sa të ngrihet
Ate Gjergj Fishta mbi DHE..!!!!
Një kënge,
Një kohë
Këndohet
Kur në shpirtin e popullit
Shihet, lexohet.
Pergjithmonë…

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here