EFEKTET E NDOTJES AKUSTIKE NGA ZHURMAT

2
5433
Po ngarkohet...


1. Problemet me Dëgjimin: Çdo zhurmë e padëshiruar, që veshët tanë nuk janë ndërtuar për ta filtruar, mund të shkaktojë probleme brenda trupit. Veshët tanë mund të marrin një gamë të caktuar të tingujve pa u dëmtuar. Zhurma të tilla që vijnë nga tokmaku, brirët, makineritë, aeroplanët dhe madje edhe automjetet, mund të jenë shumë të larta për gamën tonë të dëgjimit. Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj niveleve me tinguj të lartë të zhurmës mund të rezultojë lehtë në dëmtimin e timpanit tonë të veshit dhe humbjen e dëgjimit. Ato reduktojnë gjithashtu ndjeshmërinë tonë për tingujt, që veshët tanë e marrin në mënyrë të pandërgjegjshme, për të rregulluar ritmin e trupit tonë.

2. Çështjet shëndetësore: Ndotja e tepërt e zhurmës në zonat e punës të tilla si zyrat, vendet e ndërtimit, baret dhe madje edhe në shtëpitë tona, mund të ndikojnë në shëndetin psikologjik. Studimet tregojnë se shfaqja e sjelljeve agresive, çrregullimit të gjumit, stresit të vazhdueshëm, lodhjes dhe hipertensionit mund të jenë të lidhur me nivele të larta të zhurmës. Këto nga ana tjetër mund të shkaktojnë më vonë edhe probleme më të rënda dhe kronike shëndetësore në jetë.

3. Çrregullime të gjumit: Zhurmat e larta mundet me siguri ta pengojnë modelin tuaj të fjetjes dhe mund të çojnë në acarim dhe situata të pakëndshme. Mungesa e një gjumi të mirë natën, mund të çojë në probleme që lidhen me lodhje dhe performanca juaj mund të ndikohet në zyrë, si dhe në shtëpi. Prandaj, është e rekomanduar për të marrë një gjumë të thellë, për t’i dhënë trupit tuaj pushimin e duhur.
(por çohet gomari arab në mëngjes dhe ta prish gjumin…)

Po ngarkohet...
Nëse klikoni reklamën, këta paguajnë 0,000001 $ ... Bukur ë? :-) -- Thanks!

4. Çështjet kardiovaskulare: Nivelet e presionit të gjakut, sëmundjet kardio-vaskulare dhe problemet e zemrës, të lidhura me stresin janë në rritje. Studimet sugjerojnë se zhurma me intensitet të lartë shkakton tension të lartë të gjakut dhe rrit normën e rrahjeve të zemrës dhe kjo prish rrjedhën normale të gjakut. Sjellja e tyre në një nivel të menaxhueshëm varet nga ndotja prej zhurmave dhe të kuptuarit se si ne i trajtojmë ato.

5. Shqetësime me Komunikimin: Zhurma me decibel të lartë mund të krijojë probleme dhe nuk mund të lejojë që dy njerëz të komunikojë lirisht. Kjo mund të çojë në keqkuptime dhe ju mund të keni vështirësi për të kuptuar personin tjetër. Zhurmat e vazhdueshme të mprehta mund t’u japin dhimbje koke të rënda dhe të prishin ekuilibrin tuaj emocional.

6. Efektet për jetën e egër: Jeta e egër përballet me më shumë probleme se sa njerëzit me ndotjen akustike, pasi ata janë më të varur nga tingujt. Kafshët e kanë më të zhvilluar ndjeshmërinë për dëgjimin se sa ne, pasi mbijetesa e tyre varet nga kjo. Efektet e këqia të zhurmave të tepruara fillojë në shtëpi. Kafshët reagojnë në mënyrë më agresive në familjet, ku ka zhurmë të vazhdueshme. Ata bëhen të çorientuar më lehtë dhe përballen me shumë probleme të sjelljes. Në natyrë, kafshët mund të vuajnë nga humbje e dëgjimit, gjë që i bën ato një pré e lehtë dhe i çon drejt uljes së numrit të tyre. Të tjerat mund të bëhen joefektive në gjueti, duke prishur ekuilibrin e ekosistemit.

Speciet që varen nga thirrjet çiftëzuese për t’u riprodhuar nuk janë shpesh në gjendje për të dëgjuar këto thirrje, për shkak të teprimit me zhurmat. Si rezultat, ata nuk janë në gjendje për t’u riprodhuar dhe shkaktojnë rënien e numrit të tyre. Të tjerët kërkojnë valët e zërit për jehonë – për të gjetur rrugën e tyre, kur emigrojnë. Shqetësimi i sinjaleve të tingujve të tyre do të thotë se ata humbin lehtë dhe nuk emigrojnë kur duhet. Për të përballuar rritjen e zhurmave rreth tyre, kafshët janë duke u bërë më të zhurmshme, gjë që mund të shtojë edhe më tej nivelet e ndotjes. Kjo është arsyeja pse të kuptuarit e ndotjes akustike mund të na ndihmojë ne për të ulur ndikimin që ai ka në mjedis.

Sa për tani, nuk ekzistojnë shumë zgjidhje për të zvogëluar ndotjen e akustike. Në një nivel personal, të gjithë mund të ndihmojë në reduktimin e zhurmës në shtëpitë e tyre, duke ulur volumin e sistemit, muzikën e radios dhe televizorit. Dëgjimi i muzikës, pa kufje është gjithashtu një hap i mirë përpara. Heqja e altoparlantëve publike është një mënyrë tjetër me të cilën ndotja akustike mund të kundërshtohet.

Siç është kontrolluar niveli i zërit në klube, bare, festa dhe disko. Një planifikim më i mirë urban, mund të ndihmojë në krijimin e zonave ‘Pa-Zhurma’, ku zhurmat nga boritë dhe ndotjes industriale nuk tolerohen. Kjo vjen vetëm kur ka kuptueshmëri të plotë për ndotjen akustike, dhe mund të marrim hapa të mëtejshëm për ta çrrënjosur atë plotësisht.


Nëse klikoni reklamën, këta paguajnë 0,000001 $ ... Bukur ë? :-) -- Thanks!

2 KOMENTE

 1. Sot ne Prishtine jane :

  60-70 Shkolla fillore dhe te mesme, private dhe shtetrore.
  10 Universitete shtetrore dhe private
  5-6 Biblioteka
  4–5 Kafiteri -Biblioteka
  60-70 klube te ndryshme sportive te te gjitha sporteve
  20-30 bazena te ndryshem.
  10-15 shkolla vallezimi modern dhe popullor..
  2500 Bar-Restorante – kafiteri
  Korzo te lira per shetitje….
  Parqet e Gerrmise ose TaukBashqes per shetitje….
  Mijera femra shum te bukura…kudo qe te shkojsh…..

  Dhe duke i pase te gjitha keto mundesi , …disa te rinje shkojne ne faltore Muslimane ku ka veq : meshkuj nervoz, depresiv dhe pedera.
  Pra mund te konkludojme se te gjithe keta vizitor te faltoreve muslimane jane te semure mentalisht.ose pedera….sepse prej te gjitha te mirave qe i ka jeta ne Liri………..idioti -pederi shkon dhe e degjon nje shizofren tjeter , peder manijak musliman, per me i tregue se a bon me pi Coca Cola apo jo.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LINI NJË KOMENT

Ju lutem, futni komentin tuaj!
Ju lutem, futni emrin tuaj këtu