Edhe pse jemi në Evropë, jemi shumë larg Evropës?!

0
413

Koment

Skënder MULLIQI

Disa thonë së ‘Koha e bën të vetën’. Kurse për shumicën vlenë konstatimi së “Njerëzit kan ndryshuar jo për të mirë, e nuk është në pyetje koha”. Në këtë relacion shumë ka ndryshuar edhe klima. Dhe, vërtetë bukur moti nuk kemi kaq shumë shi në muajin maj, sikur të ishte vjeshta e vonshme. Ata të cilët merren me bujqësi sigurisht së janë të kasavetuar për të mbjellat pranverore të cilat po vonohen për shkak të reshunave. Shumë prona edhe po shitën për shkak të krizës ekonomike. Nese prindërit na kan lënë prona, ata të cilët nga zori po shesin ato, nuk kan qka tu lënë në trashegim pasardhësve të tyre.

Kjo po ndikon për të keq, së gjeneratat e reja përditë po shtohen, e bashkë më këtë shtim po rriten edhe problemet sociale dhe ekonomike. Një planifikim i familjës më duket mua është i domosdoshem. Rritja e pa punësisë, mos kujdesi i shtetit për hapjën vendeve të reja të punës, mos subvensionimi i duhur i sektorit bujqësorë ka bërë që të shtohen familjët të cilët po jetojnë dobët. Kur të rinjët nuk kan ku të punojnë rritet pastaj kriminaliteti, rritet numri i atyre që merren më shitjen e drogave të ndryshme, shtohen vrasjët dhe vetëvrasjet, dhe lulëzon prostitucioni.

Nga mos kujdesi karshi gjeneratës së re të institucioneve të shtetit që nga pas lufta, ka ndikuar shumë që të bëhemi shoqëri e pa oraganizuar, shoqëri e lënë në mëshirën e fatit. Asnjë nga liderët tanë partiakë apo shtetëror nuk po zbret në mesin e të rinjëve tanë, që të bisedojnë dhe qajnë hallet e tyre. Ka shumë forma të organizimit shoqëror që ata të bëhën pjesë aktive e shoqërisë. Këto takime më të rinjët, jam i bindur së do të kishin efekte pozitive. Por, këta udhëheqës megalloman të cilët janë ngritur diku lartë në qiell nuk po zbresin kurrë në popull dhe veqmas të bisedojnë me gjeneratën e re.

Jeta e të rinjëve tanë i është lënë sitihisë, është lënë në mëshirën e fatit, që sigurisht e gjithë kjo do të lënë pasoja të rënda në të ardhemen e tyre. Është vështirë të ruhet qetësia shpirtërore kur jetën nuk ke mundësi më e planifikuar, në një vend i cili po abuzohet për ditë nga kjo kastë politike. Këta kan uzurpuar gjthçka që është e vlefshme në Kosovë. Për këta bazhibuzukë të politikës nuk ka rëndësi së cili ka kualifikim superior ose edhe tregon zotësi. Po punësohen të gjithë ata të cilët kanë lidhje ose japin ryshfet njerëzve të politikës.

Nuk e di a pajtoheni së pa largimin e kësaj garniture pushtetare nuk do të kemi prosperitet, nuk do të kemi vende të reja të punës, nuk do të kemi as mirëqenje. Edhe pse jemi në Evropë, jemi largë Evropës në mbrendi dhe në kohë. Nese këta matrapazë politikë, nuk i dëshirojnë ndryshmet pozitive, si e vetmja zgjedhje, popullit nuk ishte dashur ti mungon dëshira dhe vullneti që këto ndryshime të ndodhin. Kriza globale ekonomike dhe këta njerëz që janë katapultuar në krye të shtetit, nuk ishte dashur të jenë pengesë e ecjës tonë përpara.

Kjo krizë ekonomike në Kosovë më shumë e prodhuar nga kjo udhëheqje shtetërore nuk janë arsyetim i rritjës së kriminalitetit dhe korrupcionit. Kjo kastë politike në pushtet e ka pru në pikë pyetje edhe sovranitetin e vendit. Nuk po përfillet Kushtetuta e këtij vendi, nga njerëzit të cilët dy lidhje nuk i kan më demokracinë, dhe të cilët vëtem zbatojnë urdhëra të burokratëve të Evroëpës. Nuk kan së si nuk i zbatojnë këto urdhëra sepse e kan të zënë “bishtin më derë”…

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here