Dy fjalë zemre mbi patriotin, intelektualin dhe publicistin e shquar gjakovar, z. Fahri Xharra

0
1058

Nga: AGRON SHABANI, 28 DHJETOR 2016BotaSot.info

Me vemendjen dhe kuriozitetin e njohur të një emigranti ose mërgimtari shqiptarë, i përcjelli, vështroj dhe analizoj me kujdes shkrimet, vështrimet, studimet dhe analizat e holla dhe aq të thella të patriotit, intelektualit, studiuesit, kulturologut dhe publicistit të shquar gjakovarë, z.Fahri Xharra. Kjo në radhë të parë falë qasjeve ose reflektimëve të ndryshme eksterne ose eksplikative (përmes botës virtuale) në internetin shqiptarë si dhe në gazeta ose agjensi të ndryshme të lajmëve t´vendit tonë. Ku pos tjerash, si të thuash menjëherë të bien në sy luciditetit dhe akribitetit i shquar subtil dhe tepër sublim së bashku me dellin (damarin) dhe gjakun e njohur krijues dhe patriotikë të një patrioti, studiuesi, intelektuali, kulturologu dhe publicistit të rangut ose nivelit të lartë siç është pikërishtë Fahri Xharra.

Se këndejmi, duke i parë, lëxuar dhe analizuar me kujdes shkrimet, studimet, vështrimet ose analizat e thella kulturore, historike dhe publicistike të z.Xharra, edhe njëherë bindësh dhe mrekullohësh me një mendim të njohur shkencorë ose filozofikë të Fojerbahut dhe Popperit mbi Njeriun e diturë dhe intelektual si prodhuesin ose arkitektin me të rëndësishëm ose kryesor të edukatës, kulturës, vetëdijes, emancipimit, zhvillimit, moralit dhe karakterit të përgjithëshëm shtetëror, nacional, qytetar, politik, historik, gjeografik dhe kështu me radhë. Ndonëse, gjithënjë duke menduar dhe reflektuar këtu në etosin dhe erosin e shquar krijues, intelektual dhe patriotik të z.Fahri Xharra. Respektivisht, në narrativin, substratin, substitutin dhe simbiozen e njohur etike dhe metaetetike në mes jetës si art, artit si filozofi dhe njeriut krijues, intelektual dhe patriotikë si instancë morale dhe një sintezë interferuese dhe tepër sublime ose relavante në mes botës shpirtërore ose materiale, botës fizike dhe botës së njohur krijuese, intelektuale ose patriotike në sfond.

Kjo gjithëmonë duke iu referuar bërthamës (nukleusit), thelbit (substancës) ose subjektit të studimëve ose analizave kulturore dhe historike të studiuesit ose publicistit të lartëpërmendur shqiptarë nga Gjakova, z.Fahri Xharra që kanë për qëllim detektimin, deshifrimin, enkodimin, identifikimin, ravijezimin, konturimin, unifikimin (konvencionalizimin), eksplorimin, florifikimin, shquarjen, artikulimin dhe në fund paraqitjen ose prezantimin e vlerave të shquara dhe aq të shkëlqyera nga kopshti ose thesari i madh shpirtërorë, fetarë, kulturorë, intelektual dhe historiko-patriotikë i popullit (kombit) dhe atdheut tonë. Dhe, pse (përse) jo edhe paraqtjen, prezantimin ose interpretimin e njohur linear dhe multidisiplinar të vlerave dhe traditave të shquara intelektuale, kulturore, historike dhe patriotike të qytetit të njohur të Gjakovës-të paramenduar dhe mbiquajtur shpesh edhe si “kryqyteti kulturorë i Kosovës”, ose ” Vajmari i Kosovës” etj.;

Ndaj, pa valorizime, glorifikime, ekzegjeza ose ekzagjerime të ndryshme objektive dhe subjektive, do shtuar në vazhdim se intelektuali, studiuesi dhe publicisti Xharra, në stilin dhe manirin e njohur të shumë intelektualëve dhe patriotëve tjerë gjakovarë, mbi krihet ose shpatullat e tij studiuese, intelektuale dhe patriotike e ka marur thesarin e përgjithëshëm shpirtërorë, fetarë, kulturorë, historikë dhe patriotikë të popullit (kombit) dhe atdheut tonë për t´a bartur dhe shpërndarë gjithëkah dhe gjithandej ku jetojnë shqiptarët dhe vlerat e njohura europerëndimore.

Në Gjakovë thonë se intelektualët dhe patriotët e atjeshëm shqiptarë, gjithëmonë lindin me diell në sy dhe me flamurin e Gjergj Kastriotit-Skënderbeut në shpirtë.

Në këtë frymë të përgjithshme krijuese, intelektuale dhe patriotike, të vetmët gjëra që bien ndeshë ose në kundërshtim të thellë me me të tjerët, janë edukata, kultura, arsimimi, emancipimi, morali, karakteri, idealet dhe vizionet e njohura integrale, liridashëse dhe patriotike të z.Fahri Xharra. Këtu zatën ndodhën të ruajtur ose të fshehur edhe sekreti i fitorës ose triumfit së bashku me çelësin ose formulën e lumturisë së gjithëmbarëshme objektive dhe subjektive të një patrioti, studiuesi dhe intelektuali të lartë dhe ekselent si Fahri Xharra. Në celebrimin dhe brilancën e tyre krijuese, intelektuale dhe patriotike.

Aty janë edhe fati, shëndeti, familja, profesioni, kariera, qyteti i lindjes, kualiteti jetësorë, kulti i njohur i personalitetit, modeli pesëfaktorial etj. Që u përkasin ose takojnë predikatorëve dhe indikatorëve me të rëndësishëm ose kryesorë të lumturisë dhe vetëkënaqësisë temporale, kognitive, profesionale dhe funksionale në kontekstin e përgjithshëm të psikologjisë dhe filozofisë integrale dhe pozitiviste të personit ose individit. Gjegjësisht, atributit dhe variabilitetit të njohur sociopsikologjik, sociokulturorë, sociohistorik, socidemogratikë, sociopolitikë etj.

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here