75 vjet më parë Vasil Laçi atentat kundër Viktor Emanuelit III

1
2711

voal.ch | 17 maj 2016

Vasil Laçi (1922 – 26 maj 1941, Hero i Popullit Shqiptar), ishte patriot shqiptar i cili u përpoq të vrasë mbretin e Italisë dhe uzurpatorin e fronit të Shqipërisë Viktor Emanueli III dhe Shefqet Bej Vërlacin, Kryeministër i Shqipërisë, pas pushtimit të Shqipërisë nga Italia fashiste.

Rinia
Vasil Laçi lindi në fshatin Piqeras në Shqipërinë jugore afër qytetit të Sarandës në vitin 1922. Ai e kaloi fëmijërinë e tij në Piqeras, ku ai ka studiuar në shkollën fillore lokale. Në 1939 ai u transferua në Tiranë, kryeqyteti i Shqipërisë, pasi u ftua për të punuar atje. Në Tiranë ai zhvilloi marrëdhënie me grupet patriotike, dhe ka ndihmuar disa nga anëtarët e tyre t’i shpëtuar nga trupat italiane dhe policia.

Po ngarkohet...
Nëse klikoni reklamën, këta paguajnë 0,000001 $ ... Bukur ë? :-) -- Thanks!

Atentati kundër Viktor Emanuelit III
Viktor Emanueli III kishte planifikuar një vizitë në Shqipëri që prej 12 prill 1941 dhe një muaj më vonë ai e bëri vizitën e tij, pasi u sigurua nga policia fashiste italiane e Tiranës që të gjitha masat e sigurisë ishin marrë. Laçi mer vesh për vizitën e Viktor Emanuelit në Shqipëri pesëmbëdhjetë ditë para ardhjes së tij, më 2 maj, 1941. Më pas ai arriti të gjejë një punë në International Hotel, ku Viktor Emanueli do të qëndrojë, dhe te marrë hua një pistoletë M1915 Beretta nga Pëllumb Koka, një tjetër patriot shqiptar. Më 17 maj, 1941. 19-vjeçari Vasil Laçi i veshur me një kostum kombëtar shqiptar ka sulmuar makinën e cila transportonte Viktor Emanueli III dhe Shefqet Bej Vërlacin, Kryeministër i Shqipërisë i shoqëruar nga ministrat e qeverisë. Ai qëlloi katër herë në drejtim të tyre, por pa mundur të vrasë vërtet perandorin.

Vepra
Laçi u arrestua menjëherë dhe u ekzekutua me varje dhjetë ditë më vonë. Qeveria fashiste italiane ia atribuon sulmin e tij për çështje ekonomike, qe ai e kishte me Shefqet Bej Vërlacin, në mënyrë për të parandaluar kryengritjet e mundshme të popullit shqiptar. Ai ishte një nga njerëzit e parë që do t’i jepet pas vdekjes nga ana e qeverisë komuniste shqiptare me titullin Hero i Popullit të Shqipërisë. Përpjekja e tij për vrasje ishte dramatizuar së pari si një libër dhe më vonë si një film i prodhuar në 1980 i titulluar Plumba Perandorit sot qendron një monumet ne Tiranë per të nderuar veprën e tij.


Nëse klikoni reklamën, këta paguajnë 0,000001 $ ... Bukur ë? :-) -- Thanks!

1 KOMENT

  1. Ne kohen kur Vasil Laci kreu Atentatin pothuajse pjesa me e madhe e Komunistave te ardhshem Shqipetare ishin punonjes te Fashizmit dhe anetare te partise fashiste. Grupi i tyre me njerez te KONARE-se i dorezuan kuroren Viktor Emanuelit. Vasil Laci ishte nji Nacionalist Shqiptar dhe skishte lidhje fare me Partine Komuniste.

LINI NJË KOMENT

Ju lutem, futni komentin tuaj!
Ju lutem, futni emrin tuaj këtu