Sondazhi

A duhet të dënohen politikanët, që kanë vjedhur dhe kanë abuzuar me pronën publike?

Shfaq Rezultatet

Loading ... Loading ...

Përdorues NëLinjë

SALIU DHE AGIMI TË PËRJETSHËM NË KUJTESËN E KOMBIT

Shkruan: IDRIZ ZEQIRAJ

Shqiptarët e Kosovës kaq shumë i goditi lufta dhe paslufta, sa nuk kanë as muaj dhe as javë të vitit pa gjëmë e vajë. Edhe prilli nuk bën përjashtim. “Dasmë pa mish nuk ka”,- thotë populli.

Nga e majta: Ylli Mici, Shpresë Çekaj, Feriz Trezhnjeva, Saim Tahiraj

Dhe, si festë dasme ishte thyerja, hapja e kufirit, pas afro një shekulli ngujimi. Duke e gëzuar këtë fitore, fort domëthënëse, ngriu buzëqeshja e shqiptarërve, me lajmin e shuarjes fizike të komandant Agim Ramadanit, më saakt. shef i Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura të Republikës të Kosovës, (FARK). Me rënien në fushën e nderit për liri, përjetohen, njëherësh, dy ndjenja: dhembja e skajshme dhe krenaria e ligjshme. Andaj, vajtimi i lënë vendin kushtrimit dhe për t`i mobilizuar ushtarët luftëtarë, zakonisht, edhe këndohet.… | Lexo me tej...

Zyrtare: KUVENDI I VIII-të I DEGËS SË LDK-së NË ZVICËR

Burgdorf, 10 maj 2015.

Punimet e Kuvendit të VIII-të të Degës së LDK-së në Zvicër i hapi kryetari i Degës së LDK-së z.Haki Latifi. Më pas ai kërkoi nga delegatët që ta kompletojnë kryesinë e punës në këtë përbërje: Haki Latifi – kryetar, Ismet Krasniqi – sekretar, Fadil Dalloshi – arkëtar, Adelina Muhaxheri, Demë Jashari dhe Saim Tahiraj.

Raportin për punën katër vjeçare e paraqiti Haki Latifi ndërsa raportin financiar arkëtari Fadil Dalloshi. Këto dy raporte me pak vërejtje me shumicë absolute votash u miratuan nga delegatët e pranishëm. Më pas u krijuan komisionet përkatëse të cilët konstatuan se në Kuvend merrnin pjesë 97 delegatë nga numri i përgjithshëm prej 101 delegatëve sa ishin në listë.

Delegatët i propozuan katër kandidat të mundshëm për kryetar të Degës:

Raundi i parë: Votuan 97 delegat

Ahmet Hasani – 0 vota
Arif Baftiu – 35 vota
Haki Latifi – 25 vota
Shefqet Dibrani – 35 vota
Të pa vlefshme – 2 vota

Raundi i dytë: Votuan 96 delegat

Arif Baftiu – 45 vota
Shefqet Dibrani – 51 vota
Të pa vlefshme – 0 vota

Kuvendi me vota të fshehta e zgjodhi Shefqet Dibranin, kryetar të Degës së LDK-së në Zvicër, ai mori 51 vota nga gjithsejtë 96 të mundshme.… | Lexo me tej...

Në 95 vjetorin e lindjes së një prej figurave të ndritur të mbarë Kombit Shqiptar, Vexhi Buharaja

(Vexhi Buharaja nuk është krijues lokal; aq më pak i familjes. Për orientalistin, poetin, studiuesin dhe shqipëruesin e shquar është përgjegjës shteti dhe shoqëria shqiptare…)

Sot, 12 maj, 2015.

Në 95 vjetorin e lindjes së një prej figurave të ndritur të mbarë Kombit Shqiptar, Vexhi Buharaja; filozof, publicist, orientalist, historian, përkthyes, njeri idealist, njohës i shumë gjuhëve të huaja.

(Bashkbisedim me vajzën e tij, Ferial Angjeli Buharaja)

Nga Pierre-Pandeli Simsia

Sot, më 12 maj, 2015 është datlindja e një prej figurave më të ndritura të Kombit Shqiptar, Vexhi Buharaja; filozof, publicist, orientalist, historian, përkthyes, njeri idealist, njohës i shumë gjuhëve të huaja.

VEXHI BUHARAJA
12 maj, 1920 – 5 korrik, 1987

Për të ndriturin, poliglotin euriditin Vexhi Buharaja, janë shkruar shumë, por unë, në hyrje, po bëj një përmbledhje të shkurtër të punës së tij, meqenëse këto ditët e fundit, u takova me vajzën e tij Ferial dhe bashkëshortin e saj Romeo, të cilët jetojnë dhe punojnë familjarisht me fëmijët e tyre në Philadelphia, të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.… | Lexo me tej...

Kryetar i Degës së LDK-së në Zvicër u zgjodh Shefqet Dibrani

KUVENDI I VIII-të I DEGËS SË LDK-SË NË ZVICËR

Punimet e Kuvendit të VIII-të i Degës së LDK-së në Zvicër i hapi kryetari i Degës së LDK-së z.Haki Latifi. Më pas ai kërkoi nga delegatët që ta kompletojnë kryesinë e punës në këtë përbërje: Haki Latifi – kryetar, Ismet Krasniqi – sekretar, Arif Dalloshi – arkëtar si dhe Adelina Muhaxheri, Demë Jashari dhe Saim Tahiraj.

Raportin për punën katër vjeçare e paraqiti kryetari z. Haki Latifi i cili pos të tjerash tha se sot padyshim është një ndër momentet me kombinim ndjenjash për mua dhe sigurisht edhe për Ju. Ndërsa në anën tjetër Kuvendi i sotëm është sa zgjedhor po aq edhe jubilar! Të dielen e kaluar ne së bashku shënuam 25 vjetorin e themelimit të Degës, që duhet të mburremi dhe të krenohemi me punën që është bërë edhe përkundër vështërsive që kishim.… | Lexo me tej...

Intelektualët diskutojnë mbi rolin e tyre në çështjen e Radikës dhe Rrugës së Arbrit

Debat në Dibër të Madhe:
Intelektualët diskutojnë mbi rolin e tyre në çështjen e Radikës dhe Rrugës së Arbrit

Bujar Karoshi
Tiranë, 12 Maj 2015

• Rruga e Arbrit i duhet një kombi e rajoni që i kanë dhënë aq shumë civilizimit evropian, por që janë akoma të distancuar nga Europa
• Kur rendisim argumentet se përse duhet Rruga e Arbrit, njëra prej tyre është pasuritë turistike të Dibrës. Por në qoftë se këto pasuri i shkatërrojmë, atëherë për çfarë do na duhej Rruga e Arbrit?
• Ngritja e diskutimit të Rrugës së Arbrit dhe Radikës në nivelin e intelektualëve ka efekt të jashtëzakonshëm për ata që bëjnë politikën

Shoqata “Qendra për Zhvillim të Qëndrueshëm të Komunitetit – Dibër”, duke shfrytëzuar udhëtimin në Shqipëri të profesorit Gëzim Alpion, iniciatorit të peticionit për Rrugën e Arbrit, organizoi më 13 prill, në Pallatin e Kulturës në Dibër të Madhe, një takim me intelektualë dibranë.… | Lexo me tej...

TË RËNËT E KUMANOVËS – poezi promemoriale

TË RËNËT E KUMANOVËS – poezi promemoriale

Liri, duam një të bukur që ka hijeshinë e vet
dhe një diell Kuq e Zi mbi tërë atdheun!…

Ju që UÇK-ën e Kumanovës akuzoni
dhe vrasësit i mbroni që këtu vrasin
mos u bëni dorë e të përgjakurit

Maqedonia nuk ka histori të veten
dhe vret tjetrin që di të dashuron
Dëgjoni o shtetar të të përgjakurit
prej tanëve lirisë goja po i merret,që
atdheun e jepni për të ngrënë e pirë
paraja për ju është më e shenjta, dhe
trupat tuaj veshur me kostum mode
nuk ua mbulojnë krimin prej xhelati

Shqiptar në Qeverinë e Gruevskit
ju jeni jashtë detyrës që kërkon çasti
ju që i keni ra në qafë popullit tuaj
Dëgjojeni UÇK- në në Kumanovë
thirrjet e atyre që po vdesin për liri
mos u frikoni nga egërsi e armikut
në këmbë burra, në këmbë Kosovë
kudo Anës Vardarit janë tokat tona

Ky është zëri nën lot i Kumanovës
zëri nën lot i Preshevës, Medvegjes
Bashkohuni shqiptar!… | Lexo me tej...

Terroristët nuk munden të çrrënjosin aspiratën për liri

Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake-psikologjike (dasaretiaurel@yahoo.com.au)

Terrorizmi shtetëror është një formë e terrorizmit të kryera nga qeveria e një shteti barbar, siç është FYROM-i.

* * *

Terrorizmi është një term politike e diskutueshme që mund të definohet si terrorizëm i ushtruar nga një Shtet. Edhe pse nuk ka konsensus në mesin e shkencëtarëve rreth nëse aktet e dhunshme të kryera nga shtetet dhe institucionet shtetërore të tilla si ushtarake, policore dhe të shërbimeve të inteligjencës duhet të përfshihen në konceptin e terrorizmit, ka arsye të mira për ta bërë pikërisht atë. Një shtet terrorist është territorialisht një entitet i veçantë politik që përdorën detyrimin dhe dhunën kundër shteteve tjera ose qytetarëve të vet me qëllim djallëzor për të frikësuar apo për t`i detyruar ata që pa rezerva të pranojnë ideologjinë e tij, duke arritur një pozitë dominuese në botë apo qëndrimit të përhershëm në pushtet (fuqi) në vendin e tyre.… | Lexo me tej...

U shënua 45-vjetori i AEK “Katarina Josipi”

Në Zym të Hasit

Ditë më parë, në Zym të Hasit, komuna e Prizrenit, zymjanët shënuan 45-vjetorin e ansamblit etno-kulturor “Katarina Josipi”. Akademinë solemne e hapi Lajde Kolgjeraj, kryetare, e cila pasi i përshëndeti të pranishmit e shumtë, foli edhe për punën e këtij ansambli të vyeshëm. Ajo ndër të tjera tha se kjo shoqëri ishte e para që në Has, përkatësisht e treta (pas “Agimit” të Prizrenit e “Emin Duraku” të Zhurit, në rajonin e Prizrenit. AEK “Katarina Josipi” u themelua me iniciativën e një grupi të rinjsh të kohës, që u printe Frrok Kristaj.

Gjatë 45 vjetëve të kësaj shoqëri në aktivitetet e saj kaluan mbi 800 amatorë të vyeshëm. Deri më tash shoqëria e përmendur ka shfaq disa qindra koncerte, ka marrë pjesë në disa festivale botërore, evropiane, ballkanike e kombëtare.… | Lexo me tej...

SHQIPTARËT KAH EVROPA APO EVROPA KAH SHQIPTARËT

Më 9 Maj – në Ditën e Evropës

Iliro-shqiptarët janë të krishterët e parë në Evropë. Konstantini i Madh, nga Naisusi i Dardanisë, para 1698 vjetëve legalizoi krishterimin, ndërsa Shën Jeronimi ishte përkthyesi i parë në botë që ia ofroi Biblen edhe Evropës, kurse Gjergj Kastrioti e Nëna Tereze tashmë janë figurat më të mëdha shqiptare e botërore. Maksimilian Lamberzt: “Historia e vertetë e Evropës do të shkruhet kur shqiptarët të marrin pjesë në shkrimin e saj”

Shkruan: Frrok KRISTAJ

Më 9 maj, kur shënohet Dita e Evropës, si askush në Evropë duhet të ndihemi krenarë që jemi shqiptarë, sepse, siç thotë Aleksander Stipçeviqi, “Dikur Iliria dhe ilirët e përbënin lëterin e Evropës”. Pra, nuk ishin grekët e as sllavët të krishterët e parë në Evropë, por nuk ishin as ata (grekët e sllavët) që e mbrojten krishterimin në këto troje e as në Evropë.… | Lexo me tej...

Borëbardha, poezi nga libri “Trojet e mia”

B O R Ë B A R D H Apoezi nga libri “Trojet e mia”

Vëlla i gjakut dhe i betejave
Abetar, dhe Abetare e kombit
mos u ligështo, bëhu i fortë
ji në udhën tënde mos u ndal
mbështetu në krahët e këngës
në Shqipërinë e shqiptarëve
Iliridë, Shqipëri e qëmotshme
mbahu tek rrënjët tua o trime
në ilirishten shqip të Shkupit
në ilirishten shqip të Lëkovës
në ilirishten shqip të Tetovës
në ilirishten shqip të Dibrës
të Prespës, dhe të Kumanovës
në Ilirinë kah rrjedh Vardari
bëje dorën grusht, shtrëngoje
ktheja ylberin tënd Manastirit
Ohër e Prilep janë tokat tona!

Rrustem Geci – Dortmund, 2015| Lexo me tej...

Të shkruash “Fjalën e fundit”

Dr. Rrapo Zguri, 9 Maj 2015

Është tronditëse. E pathënë. E pashkruar. Dhe pashpirtshmërisht e vërtetë. Është historia e një dashurie që na shfaqet në distancë me një vello mistike të magjishme, derisa vjen momenti i pamëshirshëm i demistifikimit të saj, në trajtat e egra, pasionante dhe reale të çvirgjërimit. Jo thjesht të çvirgjërimit fizik, por edhe të atij shpirtëror. Për të na kumtuar se dashuria nuk është diçka që mund ta marrim si të mirëqenë. Dashuria nuk është diçka që domosdoshmërisht na takon. Dashurinë duhet ta fitojmë. Dhe dashurinë e fiton ai që e çvirgjëron.

Më dhemb në shpirt ta quaj një “kryevepër” romanin e Thanas Medit “Fjala e fundit e Sokrat Bubës”. Pasi “kryevepër” në shqip është një fjalë kaq e konsumuar dhe e stërthënë për turlilloj punësh letrare kallpe të cilat reklamohen me bojëra varaku në ekranet televizive.… | Lexo me tej...

Jon Leka: Shefqet Dibrani si «Homo sacer».

Rreth librit «11 MINUTA PARA ORËS ’00 – ose mirazhi i suksesit të LDK-së» të Shefqet Dibranit, Prishtinë 2011.

I.
13 Janar i vitit 1898. Emil Zola i shkruan letër të hapur presidentit francez Félix Faure. Titulli i letrës: «J’accuse…!». Shkrimtari, gazetari, natyralisti dhe themeluesi i parë i teorisë mbi kontekstualitetin e Arteve dhe Politikës, Emil Zola akuzonte aparatin shtetëror dhe vetë presidentin francez të jetë bërë vegël e një klani kriminel të udhëhequr nga koloneli du Paty de Clam. Shkak i protestës ishte dënimi i oficerit Alfred Dreyfus për tradhti kombëtare, i cili sipas Zolës nuk ishte hiçgjë tjetër veçse një komplot i poshtër i klanit në fjalë. Akuza e Zolës: Strategjia e detashmentit të prirë nga koloneli intrigant du Paty de Clam është që, duke dënuar patriotë të pafajshëm si Dreyfus të fshehë tradhtitë e veta që bën në dëm të Francës.… | Lexo me tej...

Sot në Prishtinë mbahet Festivali në përzgjedhjen e talentëve të rijnë për finalen e Tiranës

Shkruan Asllan Dibrani

Nën përkujdesjen e SH.K.A “Jehona Shqiptare” nga Tirana sot marrim rrugën për Prishtinë ku do realizohet Audicioni i përzgjedhjes së “Talentave të Rinj për Festivalin Mbarè-Kombëtar që do t ë mbahet me datën me 2 Qershor Finalja e ma të mirëve e Festivalit më prestigjioz në Shqipëri që po praktikohet për herë të parë në nivel kombëtarë. Interpretimi i atij takimi final do të mbahet në Pallatin e Kongreseve në Tiranë ma vonë pas rizgjedhjeve regjionale.

Juria e sotshme do përbehet nga Profesorë Dilaveri dhe artistë profesionistë të vëllezërve nga Kosova të kryesuar me Përfaqësuesin e Qendrës Kulturore Xhavit Haziri me Drejtor. Z.Shefki Salihu nga Prishtina. Këta me rizgjedhjen e sotshme do përfaqësojnë tanë talentët e rinj të Kosovës në Festival e Tiranës.… | Lexo me tej...

E FSHEHTA PUBLIKE E EMËRIMIT TË MINISTRIT BICAJ

NGA IDRIZ ZEQIRAJ

Kryespiuni Fatos Klosi, në kundërshtinë e akuzës të pinjollit të anëtarit të familjes të Presidentit Rugova, Naser Rugova, i cili e akuzon për vrasjen e kolonel Ahmet Krasniqit dhe të veprimtarëve e kudrove ushtarakë institucionalë, hiqej si i pa informuar për shumë njerëz dhe ngjarje të kohës së luftës. Pra, ai luajti rolin e debilit, por edhe të denigruesit dhe të shpifësit, madje pa doganë fare! Por, në fakt, ai i di të gjitha, madje edhe vrasjet, të paktën, brenda territorit të Shqipërisë londineze, përfshi këtu edhe zhdukjen pa gjurmë të bashkëfshatarit tim, oficerit Sadri Ramqaj, nga Studenica e Istogut.

Dy Fatosat dhe krerët e LPK-së ishin kundër unifikimit të faktorit ushtarak, edhepse, ata, që sot duan të indentifikohen me “UÇK-në”, emërtesë kjo fiktive, që nuk arriti kurrë të formësohet si e tillë, kanë qenë minorë, fare të pakët, në luftë, por të bollshëm në rrugë e bulevarde të Tiranës dhe të Evropës.… | Lexo me tej...

Gjykata Speciale të hetojë vdekjen e Rugovës!

Këtë pistë hulumtimi edhe në “puçin” politik brenda LDK-së duhet ta ketë parasysh Gjykata Speciale, e cila për të zbardhur alibitë misterioze brenda LDK-së, duhet të kërkojë ekzaminimin toksik edhe të mbetjeve mortore të dr. Ibrahim Rugovës, ashtu siç i bënë palestinezët me Jaser Arafatin, duke nxjerrë në pah se sëmundja e Arfatit ishte e porositur dhe inskenuar nga qarqe anti-palestineze. Në këto “puçe” politike duhen shikuar edhe involvimet e mundshme të SHIK-ut edhe në LDK, sepse të gjitha indikacionet çojnë te dyshimi se “kanceri” dr. Ibrahim Rugovës i është porositur, pasi shumë elemente dyshuese flasin për helme toksike, të cilat simulojnë sëmundje kanceroze.

Shkruan: Shefqet DIBRANI

Nisja e një fillimi të vështirë?!

Intervista e Fatos Klosit, ish kreu i Shërbimit Informativ Kombëtar (SHIK), u prit me reagime të shumta vulgare, demagogjike e të fasaduara, me një patriotizëm moral e të rrejshëm që qartë tregon për humnerën ku ka rënë Kosova.… | Lexo me tej...

SOT PARA SYVE TË MI MË DOLI BUZËQESHJA KARAKTERISTIKE E PRESIDENT IBRAHIM RUGOVËS

Po pra, sot Shtetet e Bashkuara të Amerikës na dhanë dhuaratën definitive, Kosova shkurt e trup pjesë e pandashme e SHBA-së. Ambasada më e madhe gati në rajon është më shumë sesa ambasadë!

Xhevat Rexhaj

Viti 1989, 23 dhjetor bshkohen intelektualët e shumtë të Kosovës. Vendosin të themelojnë një parti demokratike, jashtë nomenklaturës koministe, vendosin dhe themelojnë një lidhje, apo një Lidhje vazhdimësi të asaj të Lezhes së kohës së Gjergj Kastriotit dhe asaj të Prizrenit të shekullit 19, formojnë pra Lidhjen Demokratike të Kosovës.

Në ballë të saj edhe me udhëzimet amerikane zgjedhet për kryetar një shqiptarë që kishte jetuar jetën pa e pa babanë e vet, gjyshin dhe pa e shijue fjalën që nga djepi: djali i babës, eh pra aty vendosën që lider të jetë Ibrahim Rugova.… | Lexo me tej...

Festivali poetik i krijuesve në Mërgatën Shqiptare, pjesë e thesarit të letërsisë shqipe

Ky dhe këto mënyra takimesh janë origjinale në llojin e vet të krijimtarisë. Ky takim dhe ata pasues kanë synim të rizgjojnë vlerat për artin, kulturën dhe letërsinë tonë dhe mbarëvajtjen e Mërgatës Shqiptare. Takimet e këtij lloj pa dyshim do të jenë edhe një pjesë e thesarit tonë në zhvillimin e artit dhe letërsisë shqiptare.

Nga Asllan Dibrani

Edhe gjatë këtyre ditëve u festuar dita ndërkombëtare e punës, 1 maji kudo në Botë. Kjo ditë është festuar edhe në mesin e kombit tonë në Shqipëri në Kosovë dhe ma gjerë në trojet tona. Kjo festë krijuesit e Mërgatës Shqiptare i gjeti krejt në aktivitete tjera jo të festës, por të punës aty ku ju rrah zemra çdo ditë dhe vargu që e shkruajnë.… | Lexo me tej...

SHQIPËRIA – PROVA E DËSHTUAR E SHTETIT ISLAMIK

Nga Ylli Polovina1 Maj 2015

Ylli PolovinaKa qenë një plan përherë aktiv i qeverive kohëshkuara, të dy dekadave të para të shekullit të mëparshëm, atyre jugosllave dhe greke, që shtatit të cunguar të Shqipërisë së miratuar prej fuqive të mëdha më 1913-n, t’i bënin edhe një gjymtim tjetër.

Ky, po të realizohej, ka të ngjarë të ishte më monstruozja intrigë në të tërë historinë e Europës.

Plani ishte i tillë: duke ua lënë veriun e tokave shqiptare Beogradit dhe jugun Athinës, hapësira në mes, ajo përreth lumit Shkumbin, nga Berati deri në Krujë, do të shpallej si shtet mysliman.

Kjo lloj Shqipërie, kuptohet, pa asnjë territor dhe burim ekonomik e njerëzor të të mjaftueshëm për të qenë e pavarur, ashtu siç edhe rrodhën ngjarjet më pas, në Luftën e Dytë Botërore dhe gjatë asaj të Ftohtë, pas rënies së Murit të Berlinit e deri tani, kur dallga e ekstremizmit ultraradikal mysliman po kërcënon anë e kënd botën, do të ishte shndërruar në problemin më famëkeq të Europës.… | Lexo me tej...

Fjala e hapjes së fushatës nga Tonin Marinaj

— nga Tonin Marinaj
kandidat i PS-së për Malësinë e Madhe

I nderuar Kryeministri i Shqipërisë z. Edi Rama,
Të nderuar deputetë,
Të dashur vëllezër e motra malësorë,

Pas besimit të dhënë nga Partia Socialiste dhe Koalicioni për Shqipërinë Evropiane, kam kënaqësinë dhe nderin t’ju ofroj kandidaturën time për Kryetar i Bashkisë së Malësisë së Madhe.
Bindjet politike dhe natyra e problemeve jetësore me të cilat ballafaqohemi, na kanë bërë të ndahemi në grupe të ndryshme, në kërkim të një partie ku ndjehemi më mirë në aspektin politik, etik, e shoqëror.
Sot edhe unë jam pjesë e një strukture tjetër politike. Jo se nuk vlerësoj simpatizuesit e partive të tjera, por sepse tek Partia Socialiste dhe koalicioni i saj, kam gjetur mbështetje të plotë politike, sidomos nga kryeministri Edi Rama dhe deputeti Paulin Sterkaj.… | Lexo me tej...

Nëse gjykojmë Blushin, siç gjykon Blushi

– nga Mero Baze, 2 maj 2015

Ben Blushi, po hyn në javën e tretë të aksionit të tij politik kundër Kryeministrit Rama. Bilanci i parë që mund të bëjmë tani, është se ai ka konsumuar maksimumin e luftës politike kundër tij, duke bërë bashkë teza opozitare dhe pushtetare, të majta dhe të djathta, historike dhe aktuale, fetare dhe ateiste, urbane dhe provinciale, gjithçka që i ka dalë para atij dhe shqiptarëve këto 24 vjet dhe që të lë shije të keqe. Mirë ka bërë. Kur nisesh në një betejë të madhe me Kryeministrin, duhet të zbrazësh çdo bateri. Pas kalimit te kësaj faze, pra pas përceptimit se ky nuk u la gjë pa thënë, duhet një opozitë më e strukturuar kundër qeverisë.… | Lexo me tej...

Faqja 9 prej 64« E para...7891011...203040...E fundit »